Mahagonny musikteater på Operaen på Holmen

Mahagonny musikteater på Operaen på Holmen Mahagonny - applådtack
77 / 100

Det är ingen uppbygglig historia, utan tvärtom, är det en bitvis obehaglig, ibland nästan osmaklig föreställning. Ibland är det också både rörande och upprörande, ibland mer tankeväckande än underhållande.

Mahagonny musikteater på Operaen på Holmen

Graham Vick

Det är den kände engelske och nu aktuelle regissören Graham Vick som presenterar under namnet Mahagonny. Eller ”Aufsteig und Fall der Stadt Mahagonny” som verket heter i original.

Premiär  1930

Operan hade premiär 1930 och förbjöds några år senare av nazisterna och bägge upphovsmännen flydde Nazityskland och den återkom inte på repertoaren förrän 1963 och har bara spelats sporadiskt utanför de nordiska länderna och i USA.

Kjerstin Dellert och Jonny Blanc

Sverigepremiären skedde på Kungliga Operan i Stockholm i september 1970 med bl a Kjerstin Dellert och Jonny Blanc.

Det är nu andra gången på ett par månader jag upplever verket och faktiskt tredje gången på ett år som jag ser  Staden Mahagonnys uppgång och fall.

Senast handlade det om NorrlandsOperans uppsättning i Umeå som sjöngs på svenska och i går sjöngs det på engelska, vilket sägs beror på ett krav från regissören.

Personligen hade jag nog helst velat uppleva verket sjunget på danska inte minst med tanke på att majoriteten av ensemblen består av danska sångare. Eller varför inte på originalspråket, tyska?

Mahagonny

Mahagonny, är som en kabaré som, byggs upp av fyra episoder och musiken består av många olika musikstilar med några kända melodier. Egentligen finns ju verket i två olika versioner varav den nu aktuella versionen räknas som en opera, men i min värld räknar jag det alldeles bestämt som musikteater om än det är en stor fördel om sångarna har skolade röster. Andra bedömer det som ett av den moderna operahistoriens viktigaste verk!

Allt kan köpas

Budskapet i verket är väl att allt kan köpas för pengar, men det är också tydligt i Vicks uppsättning att även om allt kan köpas för pengar så är det ingen garanti för lycka.Utan tvärtom!

Någon dör av överätning, en annan dör i en boxningsrink och en tredje avrättas och i slutet åker de kvarvarande ledarna runt i sina rullstolar och inte verkar de vara särskilt lyckliga trots alla sina friheter.

Regissören har förlagt handlingen i nutid och det sker genom att det medverkar ett trettiotal flyktingar som har kommit till Danmark och dessa spelar en väsentlig roll i ramberättelsen.

Graham Vick använder både scen och delar av salongen men också delar av salongen på scenen.  Det är massor av människor i rörelse längs salongsväggarna och i bänkraderna. Det skapar en viss form av delaktighet åtminstone för några i publiken!

Musikaliskt sceniskt och vokalt Solistinsatser

Musikaliskt, sceniskt och vokalt är det en mycket bra föreställning och särskilt imponerad är jag av Det Kongelige Kapel under ledning av dirigenten Julien Salemkour och Den Kongelige Operakor, som är helt i sitt esse.

Solistinsatserna sceniskt och vokalt är mycket bra och särskilt imponeras jag av  Susanna Resmark,  Magnus Gislason, men också Anke Briegel, Sten Byriel, Palle Knudsen,  Lars  Möller, Jens Christian Tvilum, som visar en helt ny sida,  är mycket bra.

Michael Kristensen

Bäst på plan tycker jag Michael Kristensen är och det är lätt att konstatera att han går från klarhet till klarhet. Han svarade för en väl förvaltad både scenisk och vokal insats särskild efter första pausen.

Sammantaget räknar jag Mahagonny som en av de bästa uppsättningarna som jag har upplevt på Operaen på Holmen och det är en föreställning som jag särskilt rekommenderar för den ovane operabesökaren och inte minst för förstagångsbesökaren. Eller  som Graham Vick skriver i programbladet:

You do not need to be educated to be touched, to be moved and exited by opera. You only need to experience it directly at first hand with nothing getting in the way. It is those of us who make the work, whose reponsibility it is to remove the barriers and make the connections that will release its power for everybody.

Om föreställningen

Upphovspersoner

Bertolt Brecht och Kurt Weill

Kreativt team

Regi: Graham Vick
Dirigent: Julien Salemkour
Scenografi: Paul Brown
Kostym: Allan Watkins
Ljus: Giuseppe Di Iorio
Koreografi: Ron Howell

Medverkande

Leokadja Begbick: Susanne Resmark
Fatty: Jens Christian Tvilum
Treenighetsmoses: Sten Byriel
Jenny: Anke Briegel
Jimmy Mahoney: Michael Kristensen
Jack O´Brien: Magnus Gislason
Bank Account Billy: Palle Knudsen
Alaskawolf-Joe: Lars Møller
Tobby Higgins: Lars Bo Ravnbak
Skådespelare, statister
Det Kongelige Kapel
Det Kongelige Operakor

Läs mer