Malin Byström internationellt verksam sopran

Malin Byström internationellt verksam sopran Malin Byström internationellt verksam svensk sopran

Hon fick sin utbildning vid Operahögskolan i Stockholm. År 2000 sjöng hon Fiorella i II turco in Italia vid operan i Lybeck, och var under de följande två säsongerna knuten till operan i Nürnberg, där hennes roller inkluderade Musetta i La Bohéme, Gretel i Hänsel und Gretel, Gilda i Rigoletto, Annina i Einelacht in Venedig, Hermione i Boesmans Wintermärchen och Pamina i Trollflöjten.

Malin Byström internationellt verksam sopran

Sedan 2002 är Malin Byström frilans och har framträtt vid festivalen i Bregenz (Musetsa), vid the Royal Opera House Covent Garden (Amalia i I Masnadien), i Mannheim (Musetta), i Montpellier i titelrollen i Hindemiths Sancta Susanna), i Los Angeles cover för Donna Anna i Don Giovanni med Kent Nagano) och vid Opera North i Leeds (titelrollen i Massenets/Manon och Fiordiligi i Cosi fan tutte).

Under våren 2006 sjöng hon Cosi fan tutte med William Christie i Lyon och Don Giovanni i Amsterdam. Säsongen 2006/2007 har innefattat Don Giovanni vid såväl konserter i örebro med Svenska Kammarorkestern och Lawrence Renes som föreställningar med René Jacobs i Baden-Baden, Hanna Glawari i Glada änkan i Montpellier och Kullervo med franska Nationalorkestern och Eivind Gullberg Jensen i Paris.

I somras sjöng hon Grevinnan i Figaros bröllop vid Beaunes Barockmusikfestival.

Som konsertsångerska har Malin Byström sjungit verk såsom Strauss Vier letzte Lieer, Mozarts Requiem, Brahms Ein deutsches Requiem,Carmina Burana, Des Knaben Wunderhorn och Messias. I maj 2006 sjöng hon Mozart-arior och Strauss-sånger med Kungliga Filharmonikerna och Lawrence Renes.

Med rollen som Marguerite gästar Malin Byström GöteorgsOperan för första gången. Bland kommande engagemang är La Scala-debut i december med sopranpartiet i Beethovens nionde symfoni med Kurt Masur, och Agathe i Friskytten i Bregenz februari 2008.

2008 erhöll hon Birgit Nilsson stipendiet.

2010 sjöng hon Massenet´s “Thais” på GöteborgsOperan.

Malin Byström får SvD Operapris 2011.Läs mer om detta i SvD och GP

I december 2011 debuterade Malin Byström på Metropolitan Opera i New York i rollen som Margareta i Charles Gounod´s opera “Faust”.

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
ThaisThaisGöteborgsOperan
FaustMargueriteGöteborgsOperan6.10.2007
XerxesRomildaKungliga operan i Stockholm12.10.2009
Simon BoccanegraAmeliaGöteborgsOperan6.4.2013
RosenkavaljerenFurstinnen WerdenbergKungliga operan i Stockholm26.9.2015
Don GiovanniDonna ElviraMetropolitan Opera24.10.2016
JenufaJenufaKungliga operan i Stockholm19.3.2017

Läs mer