Malmö Live ställer in Tjajkovskijfestivalen

Malmö Live ställer in Tjajkovskijfestivalen Malmö SymfoniOrkester och Robert Trevino laddar för digital Tjajkovskijfestival 25 jan - 7 feb, 2021.

​Malmö Live Konserthus ställer in Tjajkovskijfestivalen och ändrar vårens konsertprogram

Malmö Live ställer in Tjajkovskijfestivalen

I kölvattnet av Malmö stads beslut under julveckan att stänga stadens kultur- och fritidsverksamheter till och med 24 januari, fattade Malmö Live Konserthus sin tur beslut att ställa in nyårskonserten och att pausa verksamheten på plats. Alla medarbetare och Malmö Symfoni Orkesters musiker arbetar sedan dess hemifrån och är endast på plats i konserthuset i begränsad omfattning. Den aktuella coronasituationen gör att Malmö Live Konserthus nu på nytt planerar om vårens utbud.

Den digitala Tjajkovskijfestivalen med planerad start den 25 januari, dagen efter den av Malmö stad utlysta stängningsperioden, ställs nu in helt liksom dessförinnan den MSO-konsert som skulle ha framförts torsdag den 21 januari.

-Vi har gjort en grundlig, samlad riskbedömning att vi i nuläget inte på ett tillräckligt säkert sätt för alla inblandade kan genomföra vare sig ordinarie MSO-konserter eller en så storskalig satsning som Tjajkovskijfestivalen, säger VD och konserthuschef Maria Frej.

Det finns inga indikationer på att läget är avsevärt bättre om bara några veckor. Det skulle vara oansvarigt av oss att nu samla alla de musiker, medverkande och produktionsmedarbetare som behövs för att förbereda och genomföra konserter och en festival av denna kaliber, hur gärna vår publik och vi alla än både vill och längtar efter det.

Nu tas en ny försiktig uppstartsplan för konsertvåren 2021 fram. Närmast blir det fortsatt hemarbete och starkt begränsad fysisk närvaro på arbetsplatsen för att bidra till minskad smittspridning i samhället. Fokus sätts på att istället leverera fler digitala upplevelser och att utveckla andra former av musikaliska möten samt att steg för steg förbereda för den öppning av Malmö Live som kan förväntas ske 2021, vid en eller annan tidpunkt.

Det digitala konserthuset får fortsatt stor betydelse när vårt nya coronaanpassade vårutbud för  februari, mars och april görs om, säger Maria Frej. Vi ser mycket fram emot att kunna erbjuda digitala upplevelser för alla våra ”fans”, var de än befinner sig.

Malmö Live Konserthus har livestreamat konserter med bland annat MSO sedan mitten av mars 2020 och har nu en trogen och alltjämt ökande publik i det digitala konserthuset. I snitt upplever ca 6000 tittare varje streamad MSO-konsert och det från olika länder världen över.

Det nya programmet beräknas bli klart inom någon vecka och Malmö Live Konserthus räknar med att kunna börja erbjuda och fylla på med ömsom livemusik och ömsom nyinspelat material från och med mitten av februari, för att därefter öka upp konsertverksamheten successivt.

Om Malmö Live Konserthus

Malmö Live Konserthus är mötesplatsen för musik, kultur och nöjesliv i Malmö. Med över 700 konserter och arrangemang om året på sju olika spelplatser finns något för musikälskare i alla åldrar. Den stora konsertsalen hyllas för sin akustik i världsklass och är hemmaarena för Malmö SymfoniOrkester (MSO), med ett 90-tal musiker från 17 olika länder. Konserter, utställningar, sing a-long och musikquizer, locals unplugged med 040 Live, fria morgonkonserter, jazzklubb, after work, experimentella musikrummet Okiinami för barn, och mycket mera – allt ryms på Malmö Live. Konserthuset invigdes i augusti 2015 och drivs av Malmö Live Konserthus AB som är ett helägt dotterbolag till Malmö stad.

Läs mer

‘Malmö Live