Malmö Opera ger orkesterkonsert

Orkesterkonsert med Malmö Operaorkester
orkesterkonserter
Malmö Opera Orkesterkonsert – Kontraster vid Rhen

Malmö Opera ger orkesterkonsert

Malmö Opera orkesterkonsert – Kontraster vid Rhen

Säsongens första orkesterkonsert för samman två kompositörer som ofta satts i motsatsförhållande till varandra – Johannes Brahms och Richard Wagner. De möts nu i programmet KONTRASTER VID RHEN, i vilket solisterna Francisca Skoogh och Marcus Jupither samt Malmö Operaorkester leds av Malmö Operas chefdirigent Leif Segerstam.

Bakgrund

Brahms och Wagner har fått personifiera motsättningarna inom 1800-talets tyska musikliv. Den ena förankrad i traditionen och respektfullt vandrande i Beethovens fotspår, den andra djärvt nyskapande och utmanande alla konventioner. Eller? Båda bär på olika sätt såväl tradition som förnyelse i sitt skapande.

I Brahms Pianokonsert nr 1 präglas tonspråket av dramatiken kring Robert Schumanns självmordsförsök genom att kasta sig i floden Rhen.

Valkyrian, berättelsen om gudadottern Brünnhilde som bryter mot himlens lagar, slutar med att hon av sin far Wotan försänks i sömn på en klippa vid Rhen, omgiven av en ring av eld.

Båda verken tillkom i mitten av 1850-talet, och bryter med tidigare tradition av solistiska bravurnummer och eftersträvar ett djupare, mer direkt tilltal.

Medverkande

Pianisten Francisca Skoogh debuterade 13 år gammal med Helsingborgs symfoniorkester och har sedan dess kommit att bli en eftersökt solist med världen som sin arbetsplats.

Barytonen Marcus Jupither fick sitt genombrott som Wozzeck på Göteborgsoperan, en roll som följdes av internationella engagemang. Bland annat gjorde han med kort varsel ett bejublat inhopp som Alberich i Siegfried på L´Opera Bastille i Paris 2011.En lika viktig insats, om ändå inte viktigare, är hans Alberich i Wermland Opera omtalade “ringen-satsning under 2011.

Konferencier är Malmö Operas chefdramaturg Stefan Johansson.

Programmet

Richard Wagner (1813–1883)

Ouvertyr och Wolframs sång till aftonstjärnan ur Tannhäuser (Dresdenversionen)

Wotans avsked och eldsbesvärjelse ur Valkyrian

Solist: Marcus Jupither, baryton

Paus

Johannes Brahms (1833 – 1897)

Pianokonsert nr 1 d-moll, opus 15

I Maestoso

II Adagio

III Rondo, Allegro non troppo

Solist: Francisca Skoogh, piano

Programmet varar cirka 1 timme 45 minuter.

Related posts