Malmö Opera´s Jenufa nu på dvd

Janacek´s Jenufa på Malmö Opera - synopsis

Malmö Opera´s Jenufa nu på dvd

Malmö Opera´s succéuppsättning av Janacek´s Jenufa finns nu på dvd

Det hör inte till vanligheterna att jag tittar på dvd:s även om jag faktiskt är ägare till ett par stycken.

Anledningen till detta hänger förmodligen samman med att jag har svårt att få det att fungera med de olika fjärrdosorna som behövs för att få allt att fungera.

De gångerna som jag alltså har sett på en dvd har det skett via datorn och det ger ju inte riktigt den stora upplevelsen.

Allt detta gäller fram tills att jag för några månader fick en förhandskopia av Malmö Opera:s inspelning av förra säsongens inspelning av Leos Janaceks “Jenufa”.

Själv såg jag uppsättningen ett par gånger och därför blev det en stor upplevelse att få se den ytterligare, men nu på en nyutgiven dvd på märket Arthaus-Naxos.

Det har lyckats filmaren väl att återge denna formidabla upplevelse om möjligt nästan som man sitter i en biosalong, typ operasändningarna från Kungliga Operan i Stockholm eller från “The Met” i New York.

Ljudkvaliteten är av yppersta kvalitet särskilt i mina Harmon/Kardan hörlurar, men det är framförallt det sångliga och sceniska som är alldeles utmärkt. Här tänker jag inte bara på de utmärkta solistinsatserna, utan också Malmö Operakör´s eminenta insatser, vilket jag anser framgår extra tydligt, när man sas kan uppleva dem på nära håll.

Min rekommendation blir därför att du investerar i detta dvd-inköp och det gäller ju särskilt om du har upplevt föreställningen IRL, men det är också en stark köprekommendation för övriga operaintresserade.

För dig som har tänkt att se en föreställning, men som aldrig har blivit av är denna inspelning en bra inledning på ditt framtida operaliv.

Här kan du läsa min recension från premiärföreställningen

Läs mer om inspelningen och få en förhandstitt

Recensioner

Sydsvenskan

Related posts

Kommentera