Maria by Callas en fascinerande filmdokumentär

7 Deaths of Maria Callas - Bayerische Staatsoper

En filmkritiker i en av stora tidningarna lär ha skrivit om dokumentären Maria by Callas saknade den röda tråden.

Maria by Callas en fascinerande filmdokumentär

Nu har jag själv sett filmen  Maria by Callas och kan konstatera att den röda tråden är just att Maria Callas själv får berätta om allt som vi tidigare har kunnat läsa om i tidningar.

Fascinerande

Det var en fascinerande filmupplevelse där supersopranen fick berätta själv om sina upplevelser. Det gjorde hon på ett enkelt och värdigt sätt, framförallt i intervjuer som sköttes av David Frost, men det gäller även i andra intervjuer.

En del av oss har ju kunnat följa Maria Callas åtminstone via rubriker, när förstasidor i tidningar också i Sverige,skriker fram att nu har superstjärnan ställt in ytterligare en föreställning. Trots att den franske presidenten satt på hedersläktaren.

Maria Callas ger ett sympatiskt och ödmjukt intryck när hon förklarar varför det hände att hon  ställde in föreställningar. Det var inget hon önskade men de rent konstnärliga och och i bland skäl på grund av sjukdom fick fälla avgörandet.

Det var ju skäl och omständigheter som helt förtegs av pressen. Samtidigt kunde hon säkert ha nytta av alla tidningsskriverier även om det ibland kändes orättvist och tungt personligen för henne.

1950-talet

Maria Callas var ju under 1950-talet en eftertraktad och populär stjärna och där människor kunde stå i kö i dagar för att få tag i en biljett till  föreställningen. Det är inte svårt att förstå att människor som stått i kö i dagar blev besvikna när Callas beslöt att ställa in.

Maria by Callas stora behållning, åtminstone för en operaälskare är absolut  pärlbandet av helt underbara arior signerade Giacomo Puccini, Vincenzo Bellini och Giuseppe Verdi.

Här förstår jag fullt ut hennes storhet och när hon framför sin mest kända aria ur Norma håller jag andan för att inte missa en ton! Det är berörande och rent trollbindande.

I andra arior visar hon prov på hur tonsäker hon är, men också på säkra höjdtoner. Aria efter aria visar hon flera prov på att hon förtjänar sitt smeknamn La divina – den gudomliga!

Berörande

Sammanfattningsvis är det en berörande och intressant filmdokumentär som jag på det varmaste rekommenderar alla operaälskare där ute. Filmen kan upplevas på utvalda biografer i Stockholm och Göteborg. I Malmö ges filmen på Spegeln vid Stortorget.

Läs mer

  • Vinn två biljetter till Maria by Callas här
  • Rosemarie Södergren i Kulturmagasinet Kulturbloggen här
  • Annika Gustafsson i Sydsvenskan här
  • Jeanette Gentele i SvD här
  • Läs mer om filmen här
Operalogg