Maria Demérus svensk sopran

Maria Demérus svensk sopran

Sopranen Maria Demérus är utbildad vid bl.a. Operahögskolan i Stockholm. Hon har uppmärksammats för sina tolkningar av krävande sopranpartier inom operarepertoaren, såsom Gilda i Rigoletto på Skånska Operan och Adina i Kärleksdrycken på Folkoperan.

Maria Demérus svensk sopran

Maria är även ofta anlitad som konsert- och oratoriesolist och har en bred repertoar av sakral musik och romanser, med en spännvidd från barocken till nutida verk.
Maria Demérus är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Hennes främsta sceniska erfarenheter är Adina i Kärleksdrycken på Folkoperan och Sandrina i Mozarts La Finta Giardiniera Drottningholms Slottsteater, men nämnas tål även mindre uppsättningar där hon gestaltat Violetta i La Traviata, Helena i Brittens En Midsomnnarnattsdröm och Grevinnan i Figaros Bröllop. Marias drömroll är faktiskt Gilda!
Favoritoperor (förutom Rigoletto såklart!) är: Tosca, Eugen Onegin, La Bohéme, La Traviata och Don Carlos. Hon har två musikaliska förebilder som inte är riktigt lika mycket opera, Monica Zetterlund och Edith Piaf.
Denna sommar har Maria fått lära sig att ha is i magen, då hon drabbades av en svår förkylning och fick både sång- och talförbud mitt under repetitionsperioden. Saker som gör Maria glad är hennes dotter god mat och miljömedvetna männisiskor. Arg blir hon av miljöbovar stress och dumhet. Maria trivs bra i nutiden men tycker att kläderna var tjusigare förr (varför inte 30-tal som i den uppsättningen till exempel?).
Om Maria styrde Sverige så skulle hon kämpa för en hållbar utveckling och minskad tillväxt, I framtiden kommer hon att skaffa fler barn (hur var det med tillväxten?), jobba lagom mycket och njuta av livet så mycket som möjligt.

MOTTO: Allt går om man vill

Utbildning: Masterutbildningen i Operasång vid Operahögskolan i Stockholm. Tidigare studier på Mälardalens Högskola, Stockholms Operastudio, Vadstena Högskola, samt Musikhögskolan Ingesund.
Roller i urval: Sandrina i La Finta Giardiniera på Drottningholms Slottsteater (2010), Violetta i La Traviata på Operahögskolan, i samverkan med Kungliga Musikhögskolan (2010), Anden i Önskeklappen på Västerås i Konserthus (2009), Helena i på Rosenlundsteatern (2007), Grevinnan i Figaros Bröllop på Vadstena Gamla Teater (2006). Studier: Operahögskolan i Stockholm, master åk 1, Mälardalens högskola, Västerås (kammarmusik). Operastudio 67,Vadstena folkhögskola. Roller: Violetta (La Traviata)och Anne Truelove (Rucklarens väg) på Operahögskolan Helena(En midsommarnattsdröm) och Adina (Kärleksdrycken) på Operastudio 67, Grevinnan (Figaros bröllop) på Vadstena Folkhögskola.
Övrigt: Sopransolist i Mozarts Requiem, Gloria av Vivaldi, Poulenc och Rutter,Mendelssohns Hear my Prayer, Pergolesis Stabat Mater.
2010 sjöng hon Sandrinas parti i Mozart´s La finta giardiniera.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
La finta giardiniera Sandrina Drottningholms slottsteater 29.5.2010
Kärleksdrycken Adina Folkoperan 18.3.2011
Rigoletto Gilda Skånska operan 8.7.2012

 Läs mer