Maria Stuarda på Staatsoper i Berlin

Maria Stuarda

I helgen gjorde jag en liten operaresa till Berlin. Anledningen var egentligen att jag gick i pension i fredags.Och för att undvika av att jag av gammal vana infann mig på jobbet på måndag morgon valde jag att göra en resa för säkerhets skull. Operaresa med Scandorama till ett regnigt Berlin

Vi kom fram vid halvfemtiden så det var bara att skynda på med incheckningen och sedan snabbt iväg med buss 100 till Unter den Linden och Staatsoper. Jag kom fram en halv timme innan föreställningen började och hann därför med ett besök i Konditorei i bottenvåningen på operabyggnaden.

Kvällens föreställning var Donizetti´s Maria Stuarda med bland annat Katarina Karnéus i rollen som drottning Elizabeth. Kvällen blev en enda stor positiv upplevelse. Vi applåderade ordentligt efter varje avslutad aria. Något som jag inte tidigare har varit med om. Vid föreställningens slut vill inte jublet ta slut. Alla solister levde väl upp till förväntningarna; det blev en föreställning som jag kommer att minnas länge, ingen nämnd men inte heller någon glömd.

Tiefland på Deutsche Oper

På måndagskvällen var jag på Deutsche Oper och såg för mig ett helt okänt verk nämligen Eugen d´Albert Tiefland eller Låglandet som vi säger i Sverige. Operan var mycket populär i början av 1900-talet, men jag tror inte att den numera spelas särskilt ofta. Den hade tydligen premiär på Stockholmsoperan i oktober 1908.

Även denna föreställning blev en sevärd upplevelse och jag tyckte bitvis mycket om musiken, men det kanske beror på att den avviker så totalt för vad vi brukar höra på dagens operascen.En skillnad mot gårdagen var att det inte var förrän operan var spelad som publikreaktionerna kom och då med verklig kraft. Genomgående var det utmärkta solistprestationer framförallt av Nadja Michael som sjöng Marthas roll och Pedro som sjöngs av Torsten Kerl. Orkestern dirigerades på ett förtjänstfullt sätt av Yves Abel och föreställningen regisserades av Roland Schwab. För dekoren svarade Hans-Dieter Schaal. Dekoren var ganska svårt att förstå i början, men efter föreställningens slut framgick den som ganska logisk och riktigt.

Om föreställningen

Upphovspersoner

Musik: Maria di Stuarda: Gaetano Donizetti
Musik: Tiefland: Eugen d´Albert

Medverkande