Maria Stuart med Operafabriken – synopsis

Maria Stuart blev bara några dagar gammal drottning av Skottland sedan hennes far, Jakob V, avlidit. Jakob V:s mor, Margareta Tudor, var syster till kung Henrik VIII av England, vilket kom att besegla Maria Stuarts öde.  Detta utspelade sig under reformationstiden, och det katolska partiet i England ansåg drottning Elisabet I som illegitim, eftersom hon var född i Henrik VIII:s andra äktenskap, ingånget efter en av påven ej tillåten annullering av hans första äktenskap. Maria Stuart skulle alltså vara Englands rättmätiga drottning, då hon var närmaste arvinge till Henrik VIII

AKT I

År 1567 I Westminsterpalatset

Drottningen av England, Elisabetta, överväger av politiska skäl ett frieri hon fått från kungen av Frankrike. Emellertid är Elisabetta hemligt förälskad i Roberto, earlen av Leicester. Elisabetta misstänker dock att han är förälskad i hennes politiska fånge, Maria Stuarda (Maria Stuart), drottning av Skottland. Elisabetta prövar Robertos känslor när hon kallar honom för att han skall leverera en ring till kungen av Frankrike som ett godtagande av kungens frieri. Roberto svarar likgiltigt med ett enkelt ”Jag lyder er” vilket bekräftar Elisabettas misstankar. Roberto får ett brev från Maria där hon uttrycker sin önskan att träffa Elisabetta i hopp om försoning. Roberto tvingas lämna brevet till Elisabetta och vädjar till henne att acceptera Maria begäran. Elisabetta går motvilligt med på att träffa sin rival.

AKT II

I trakten av Fotheringhay

Maria, tillsammans med sin hovdam Anna, går och minns de lyckliga dagarna av sin ungdom. Horn kungör att Elisabetta närmar sig. Av fruktan ångrar Maria sin begäran att få träffa Elisabetta, men Roberto anländer före resten av sällskapet och övertygar henne att stanna. Elisabetta anländer med Lord Guglielmo Cecil som leder planeringen av Marias avrättning. Maria följer Robertos råd och knäböjer inför Elisabetta i underkastelse, ber om förlåtelse. Elisabetta svarar med blandade känslor: å ena sidan avvisar hon Cecil s uppmaning att dekapitera Maria, å andra sidan rasar hon mot att Roberto försvarar henes rival. Efter att ha fått ett antal förolämpningar från Elisabetta, anklagar Maria henne för att vara en kunglig bastard och därför inte har rätt till tronen. Denna skymf upprör Elisabetta som nu meddelar Maria att hon skall förbereda sig för sin avrättning.

AKT III

I sin våning i Westminster, känner Elisabetta vånda och tvekar att underteckna dödsdomen av rädsla för att detta kommer att skada hennes rykte. Cecil försöker övertyga henne att hennes säkerhet till tronen är beroende av Marias död. Robertos entré väcker starka känslor av svartsjuka i Elisabetta och hon skriver snabbt under dödsdomen och beordrar maliciöst Roberto att övervaka avrättningen. Giorgio Talbot och Cecil anländer till Marias rum på Fotheringhay med dessa dystra nyheter. Cecil berättar för henne att hon har dömts till döden. Maria bekänner sina synder för Talbot. Maria närmar sig bödeln i närvaro av Roberto, Talbot, Cecil och ångestfyllda supportrar. Hon uttalar sin kärlek för Roberto och ber Gud att förbarma sig över Elisabetta och skydda England. Vid ljudet av den tredje kanonsaluten går Maria mot bödeln.

Upphovspersoner

Musik: Gaetano Donizetti Libretto: Giuseppe Bardari baserad på Friedrich Schillers “Maria Stuart”

Libretto