Maria Sundqvist – librettist

Bild: Kennet Ruona

De som ej hava kärlek för det barnsliga, de hava en kall själ och tala fåfängt om höga och magnifika ting Maria Sundqvist

Hon är konstnärlig ledare för Operaverkstan.Förutom teaterutbildninq har hon en musikpedaqoqisk utbildninq med inriktning på komposition/arrangemang och ensembleledning.

1997-98 var hon ledare för Otålighetens Teater och 2000-2001 för Ung Opera.

Som librettist har hon samarbetat med kompositörer som Catharina Backman, Thomas Lindahl, Staffan Mossenmark, Daniel Fjellström och Hans Gefors. Med den sistnämnda gjorde hon HC Andersen-operan Skuggspel som hade urpremiär på Malmö Opera 2005.

Våren 2002 tilldelades Maria Sundqvist Svenska ASSITEJs pris för sina insatser inom musikdramatik för barn och ungdom. Ur motiveringen; …”för sin tilltro till barns och ungdomars förmåga att tillgodogöra sig sceniska uttryck med avancerade musikaliska förtecken” (ASSITEJ står för Association Internationale du Theatre pour L´Enfance et la Jeunesse)

Regissören och librettisten Maria Sundqvist har varit  konstnärlig ledare sedan starten 2002. Under hennes ledning har Operaverkstan blivit en ledande producent av scenkonst för barn och unga. Detta har belönats med positiv respons från de unga, glädjestrålande recensioner och flera tunga priser.

2007 tilldelades Maria Sundqvist Svenska Dagbladets Operapris samt Kvällspostens Thaliastatyett
2008 belönades Maria Sundqvist med  Lunds kommuns kulturpris.
2010 erhöll Operaverkstan Region Skånes Särskilda Kulturutmärkelse (Vanilla honorabilis)
2013 Maria Sundqvist utsågs till Musikens möjliggörare av Föreningen Svenska Tonsättare

Säsongen 2015/2016  fördjupar vi oss i Carl Jonas Love Almqvists spännande författarskap. I en brytningstid mellan romantik och realism, viger han sitt liv åt litteraturen och de viktiga frågorna om hur vi ska leva våra liv.  Sina romaner, dikter, artiklar och musikstycken gav Almqvist ut i samlingen Törnrosens bok. Törnrosen, med sin vackra blomma och vassa tagg, representerar skönhet och smärta, glädje och sorg. Dess enkelhet, med ljuv doft och nyttiga nypon, kom att bli ett ideal för Almqvist, liksom att den står som en mystisk religiös symbol. Hans romaner är teatrala, ofta övergår de omärkligt till spelscener med dialoger eller en aria.

Utmärkelser

2007 tilldelades Maria Sundqvist Svenska Dagbladets Operapris samt Kvällspostens Thaliastatyett

2008 belönades Maria Sundqvist med Lunds kommuns kulturpris.

2010 erhöll Operaverkstan Region Skånes Särskilda Kulturutmärkelse (Vanilla honorabilis)

läsmer