Markus Lehtinen dirigent utbildad på Sibeliusakademien

Markus Lehtinen dirigent utbildad på Sibeliusakademien

Han är utbildad vid Sibeliusakademien i piano, komposition och dirigering. 1987 blev han pristagare vid den nordiska dirigenttävlingen i Stockholm. Han blev fast engagerad vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn 1988, där han under fyra säsonger verkade som 1:e kapellmästare för baletten. Vidare dirigerade han vid Det Kongelige Teaters gästspel, bl a i Hongkong och vid festivalen i Aten. Han dirigerar regelbundet på Kungliga Operan i Stockholm, Finska Nationaloperan och Savonlinna Operafestival. Bland uppsättningarna som bör nämnas är världspremiären på Stjedrins opera Lolita på Stockholmsoperan 1995 (tillsammans med Mstislav Rostropovich). Samt uruppförandet av Einojuhani Rautavaaras opera Aleksis Kivi vid Operafestspeln i Savonlinna 1997.

Debuterade på operan i Hamburg

Våren 1993 debuterade Lehtinen på operan i Hamburg, där han ledde Prokofievs balett A Cinderella Story i en uppsättning av John Neumeier. Det nu åttaåriga samarbetet med John Neumeijer har lett till en rad uppsättningar både i Hamburg och på turné med det berömda balettkompaniet. Det senaste projektet är Einojuhani Rautavaaras Die Möwe som har premiär i juni 2002. På Deutsche Oper i Berlin har han dirigerat Trollflöjten 1997, Turandot 2001 och hösten 2002 Verdis Requiem. Han dirigerar även alla ledande orkestrar i Finland, Sverige och Danmark. Sedan hösten 1999 är han chefdirigent för Jyväskylä Symfoniorkester.

2001 innehöll bl a konserter med Malmö Symfoniorkester, La Traviata på Finska Nationaloperan i Helsingfors, föreställningar i München av Petrusjka/Le Sacre du printemps samt La Traviata på Kungliga Operan i Stockholm. 2002 dirigerade han Wozzeck på Finska Nationaloperan, La Bohème på Kungliga Operan i Stockholm, Britten Evening samt Die Möwe med John Neumeijer/Hamburgbaletten. Den flygande holländaren med Malmö Opera och Musikteater, Fidelio i en konsertant version med Malmö Symfoniorkester samt Faust vid Savonnlinna Operafestival.

Läs mer

Artist Management for Markus Lehtinen

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts