Maskeradbalen 1859 synopsis

Maskeradbalen originalversionen 1859 Maskeradbalen - synopsis och länk till librettot

Maskeradbalen. Scribe skrev ursprungligen sitt libretto om mordet på Gustav III till Rossini, men det var Auber som 1833 satte musik till den. 1857 började Verdi intressera sig för Scribes text och bad Somma bearbeta den efter Verdis egna föreskrifter. Kung Gustav III blev därför till hertig av Pommern och titeln ändrades till La vendetta in domino. Maskeradbalen 1859 synopsis

ORIGINALVERSIONEN

Originalversionen

Verdi´s ursprungliga version

AKT I

Scen 1 – Audiens hos Gustav

Kung Gustav går igenom gästlistan till den stundande maskeradbalen. Han uttrycker sin glädje över att hans tillbedda, Amelia, gift med hans vän och rådgivare Anckarström, kommer att närvara. Anckarström anländer för att försöka varna kungen om en spirande konspiration, men får inget gensvar.

Gustav tar emot ett klagomål mot en spåkvinna, Ulrica, som anklagas för att vara i pakt med djävulen. En biskop kräver att hon förvisas, men pagen Oscar försvarar henne.

Gustav bestämmer sig för att själv undersöka saken och beordrar hovfolket att förklä sig och möta honom hos Ulrica senare samma dag.

Scen 2 – Hos Ulrica

Ulrica utför sina konster medan kungen, utklädd till sjöman, anländer ensam. Spådomen som ges sjömannen Christian säger att denne kommer att gynnas av lyckan, kungen uppfyller genast spådomen genom att i hemlighet ge honom en befordran.

Gustav blir varse Amelia som besöker spåkvinnan och gömmer sig för att lyssna och iaktta. Ensam med Ulrica bekänner Amelia sin förtvivlade kärlek till Gustav och ber om råd. Hon uppmanas att använda en magisk ört och Gustav bestämmer sig för att söka upp henne på den anvisade platsen – galgbacken.

Hovmännen anländer förklädda och Gustav ber Ulrica att få bli spådd. Hon tvekar, men berättar att han kommer att dödas av den förste han tar i hand.

Han erbjuder sin hand till sitt följe, alla vägrar, tills Anckarström dyker upp och tar hans hand. Gustav avslöjar sin identitet och hyllas.

AKT II

Scen 1 – På galgbacken

Amelia har trotsat sin rädsla och vågat sig till galgbacken. Hon överraskas av Gustav, men strax uttrycker de sin ömsesidiga kärlek.

Anckarström anländer oväntat och Amelia skyler sitt ansikte. Anckarström berättar för Gustav att hans liv är i fara. Gustav utverkar ett löfte av Anckarström, att utan att fråga efter vem kvinnan är, föra henne tillbaka till staden. Anckarström och Gustav byter kläder med varandra, varefter Gustav ger sig av.

De sammansvurna anländer och konfronterar Anckarström och i handgemänget avslöjas först Anckarströms, sedan Amelias identitet. Han inser att Amelia har en affär med kungen och ber Ribbing och Horn, ledarna för sammansvärjningen, att möta honom nästa dag.

AKT III

Scen 1 – Hos Anckarström

Anckarströms svartsjuka får honom att bestämma sig för att döda Amelia. Hon ber för sitt liv och att få se deras son en sista gång. Han ger efter och säger att det är kungen som borde få plikta med sitt liv.

Ribbing och Horn kommer. De är först skeptiska över Anckarströms plötsliga önskan att ansluta sig till dem, men övertygas när han sätter sin son som säkerhet. De låter lotten bestämma vem som ska utföra dådet. Amelia tvingas dra lotten, som faller på Anckarström.

Pagen Oscar kommer med inbjudningarna till maskeradbalen och de sammansvurna beslutar sig för att det är där som dådet ska utföras.

Scen 2 – Maskeradbalen

Gustav har beslutat att avstå från Amelia och sända henne och Anckarström utomlands. Under maskeradbalen försöker Anckarström med hjälp av Oscar att utröna vilken förklädnad som kungen bär. Oscar vägrar först, men avslöjar sedan kostymen.

Amelia försöker förgäves varna kungen. Gustav och Amelia tar avsked och Anckarström dödar Gustav, som i sin dödsstund försäkrar att Amelia är oskyldig och förlåter konspiratörerna

DEN KONGELIGE OPERA

Operan var tänkt för Teatro San Carlo i Neapel, men då Verdi kom dit i januari 1858 fick han stora problem med censurmyndigheterna, som efter italienaren Felice Orsinis attentatsförsök mot den franske kejsaren Napoleon III utanför operan i Paris, inte ville tillåta att man visade ett kungamord på scenen.

Orginalversionen

Verdi´s ursprungliga version

Gustav III er en populær og retfærdig konge af Sverige – men selv den mest populære hersker har fjender…således også Gustav. Desuden bærer han på en hemmelighed; han er forelsket i Amelia, som desværre er gift med hans bedste ven, Anckarström.

Kongen bliver bedt om at sætte sin underskrift på en arrestordre på Ulrica Arfvidsson, en suspekt spåkvinde – men det vil Gustav ikke bare sådan uden videre; han vil personligt undersøge, hvad der foregår i spåkvindens hule, og sammen med sine hofmænd opsøger han hende i forklædning.

I skjul hører han, hvordan hans elskede Amelia beder Ulrica om hjælp mod den snigende forelskelse, hun føler for kongen. Hun elsker altså også ham!Ulrica råder Amelia til at spise en urt, som kun vokser på et bestemt sted uden for byen nær galgebakken.

Da Amelia er gået, kommer Gustav og hans følge frem – blandt dem pagen Oscar og Anckarström – men de er jo alle i forklædning, så Ulrica ved ikke at det er selveste kongen, hun står overfor. Ulrica spår Gustav, at han snart vil blive myrdet – og at den person, der næste gang trykker hans hånd vil blive hans morder! Den eneste, der tør række Gustav sin hånd er Anckarström, hans bedste ven – som vel at mærke ikke har hørt spådommen.

På det øde sted uden for byen leder Amelia efter den urt, som kan helbrede hendes forbudte kærlighed. Gustav har fulgt efter hende, og de erklærer andelig hinanden deres kærlighed. Men så dukker Anckarström op for at redde kongen fra et bagholdsangreb fra hans sammensvorne modstandere. Amelia skjuler hurtigt sit ansigt bag et slør, og Gustav beder sin ven om tage den maskerede kvinde med tilbage til byen.

Ankarström

Kongen flygter, og da de sammensvorne dukker op, er det Anckarström de møder. De kræver at se, hvem den mystiske kvinde er, og Amelia må løfte sløret for at redde sin mand fra de sammensvorne. Anckarström bliver rasende over sin ’vens” forræderi – og han beslutter at slå sig sammen med kongens modstandere.

Næste morgen mødes de sammensvorne hos Anckarström, og sammen planlægger de et attentat mod kongen. De får Amelia til at trække navnet på den af dem, som skal dræbe Gustav- og Anckarström bliver henrykt, da det viser sig, at loddet er faldet på ham selv. Pagen Oscar kommer med en invitation til et maskebal på slottet – en perfekt lejlighed til at komme Gustav til livs!

Gustav kæmper mod sin umulige kærlighed til Amelia, og han beslutter at sende Anckarstöm udenlands sammen med hende, så han måske kan glemme hende med tiden. Ved maskeballet om aftenen bliver kongen ganske rigtigt myrdet af Anckarström, men kongen sværger på dødslejret, at Amelia er uskyldig – og Anckarstrom fortryder bittert, at han har dræbt sin ven.

FOLKOPERAN

AKT 1

Kungen tar emot. Han hyllas som landets välgörare. Men det finns också de som smider planer på att göra sig av med regenten. Kungen går igenom listan med inbjudningar till den kommande balen. På den finner han förstås Amelia, den kvinna han i hemlighet älskar, gift med hans närmaste man och bästa vän Renato. Just då kommer Renato in för att varna kungen för en sammansvärjning. Kungen viftar bort misstankarna.

Ett av dagens ärenden är ett fall där myndigheterna vill förbjuda den populära spåkvinnan Ulrica att utöva sin verksamhet. Kungens page Oscar tar henne i försvar, och kungen föreslår då att hela sällskapet, som ett skämt, förklädda ska söka upp Ulrica och beskåda hennes konster.

När de anländer är Ulricas håla fylld av människor som vill få sin framtid förutspådd. Den roade kungen hjälper själv till med list att få en förutsägelse att gå i uppfyllelse. Plötsligt uppenbarar sig Amelia. Kungen gömmer sig, och får höra att Amelia plågas av en olycklig och förbjuden kärlek. För att befrias från den får hon rådet av Ulrica att vid midnatt gå till galgbacken och plocka en särskild ört som ska få henne att glömma. Kungen noterar detta. Utan att avslöja sin identitet ber sedan Kungen att bli spådd.

Ulrica ser att han kommer att dö, mördad av en vän. Vem? Den förste som tar honom i hand. I det ögonblicket anländer Renato och Kungen tar hans hand. Här är beviset på att Ulrica bluffar – Renato är ju hans bäste vän.

AKT 2

Amelia befinner sig på galgbacken för att hitta glömskans ört. Kungen har följt efter henne. De beklagar sin omöjliga kärlek som sliter sönder de båda. De avbryts av Renato som kommer för att varna Kungen: de sammansvurna finns i närheten, de har sett Kungen i sällskap med en okänd kvinna, och vill nu försöka ta hans liv. Kungen ber Renato att föra kvinnan därifrån. Hon är beslöjad och Renato får svära på att inte ta reda på hennes identitet. Renato lovar. Kungen flyr.

De sammansvurna kommer. De förstår att Kungen kommit undan när de möter Renato och den okända kvinnan. De rycker av henne slöjan. Amelia! Den förnedrade Renato ber då de sammansvurna att mötas hos honom följande dag.

AKT 3

Renato kräver att Amelia ska dö för att sona vanäran. Men han inser att den han bör hämnas på är Kungen. När de sammansvurna kommer, berättar Renato att han vet att de förbereder ett attentat och att han vill göra gemensam sak med dem. De drar lott om vem som ska få hålla i vapnet. Lotten faller på Renato. Pagen Oscar anländer för att bjuda in dem till Kungens bal. Nu får de ett lämpligt tillfälle att göra sig av med Kungen.

Kungen fattar ett svårt beslut: att sända iväg Renato och Amelia på utlandstjänstgöring. Han får ett brev från en okänd kvinna som varnar honom för att gå på balen. Kungen anser dock att hans ställning kräver att han närvarar. Och balen tar sin början – med alla deltagare maskerade…

Maskeradbalen på Folkoperan - premiär 26 september

Maskeradbalen på Folkoperan – premiär 26 september

MALMÖ OPERA

AKT I: SCEN 1 – REGERINGSKANSLIET – TIDIGT PÅ MORGONEN

Ämbetsmän, partivänner, militärer och opposition väntar på statsministern. Studentpolitikern Otto visar statsministern en gästlista.Iland de inbjudna finns Amelia, hustru till statsministerns bäste vän och rådgivare Fonander. Statsministern är hemligt förälskad i Arneia. Fonander varnar statsministern för en mordkomplott, men han avfärdar varningen.

Fatima, en spåkvinna ska utvisas. Otto går emot utvisningsbeslutet och statsministern blir nyfiken. Han bestämmer sig för att regeringskansliet ska göra ett studiebesök hos Fatima, förklädda till “vanligt folk”.

Scen 2 – Hos spåkvinnan – på eftermiddagen

Många vill bli spådda. En chilensk flykting undrar om han ska belönas för sina år i kampen mot förtryck. Den förklädde statsministern sticker i smyg till honom pengar och bevis på sin uppskattning.

Amelia dyker upp hos spåkvinnan. Hon vill ha Fatimas hjälp: hon vill övervinna en hemlig passion. Sparing;kvinnan säger att på Dödens fält finns en drog, som skänker glömska och måste skaffas vid midnatt.Den förklädde statsministern har hört allt och tänker följa efter Amelia om natten.

Statsministern blir spådd och Fatima säger till honom att han kommer att blir mördad av den förste som räcker honom handen. När Fonander räcker statsministern handen, tar han det som tecken på att Fatima spår falskt. Fatima varnar honom för att nonchalera spådomen.

AKT II DÖDENS FÄLT – MIDNATT

Amelia stiger ned till Dödens fält för att söka drogen som ger glömska.Statsministern har följt efter henne. Han bekänner sin kärlek till henne.Hon medger att kärleken är besvarad.

Fonander har följt efter dem som planerar mordet på statsministern,men hittar honom före de andra. Statsministern ber Fonander att följa den anonyma kvinnan tillbaka till staden, som inte anar att det är sin egen hustru han följer. Plötsligt dyker de upp som planerar att mörda statsministern. De tror först att Fonander är det tilltänkta mordoffret. Anelia går emellan och avslöjar sin identitet. Attentatsmännen hånar den förödmjukade Fonander.

AKT III: SCEN 1 – FONANDERS HEM – I VARGTIMMEN

Fonander vägrar lyssna på sin hustru och hotar att döda henne och statsministern. Han ansluter sig till Mörk och Rosanders hemliga sammansvärjning. De drar lott om vem som ska mörda statsministern. Otto kommer med en inbjudan till en maskeradbal.

Scen 2 – Ett Tjänsterum – mot aftonen

Statsministern slits mellan vänskapen till Fonander och kärleken till Ameia. Det finns en lösning på problemet: han befordrar sin vän och skickar paret utomlands. Statsministern blir varnad för att attentatet mot honom ska utföras under maskeradbalen. Han bryr sig inte om varningen.

Scen 3 – Maskeradbalen – sent nå kvällen

Maskeraden är i full gång. De sammansvurna har blandat sig med gästerna. Renato lockar Otto att avslöja bakom vilken mask statsministern döljer sig. Amelia försöker få statsministern att lämna den farliga platsen. Men förgäves. Han mördas. Den döende statsministern förlåter sina mördare.

Maskeradbalen på Malmö Opera 2006

MALMÖ OPERA 2016

AKT I

Scen 1: I kungens audienssal visar konstnärer upp sina alster. På plats är också Horn och Ribbing, ledarna för en sammansvärjning mot kungen. Pagen Oscar överräcker gästlistan för maskeradbalen. På listan finns Amelia som kungen i hemlighet är förälskad i. Hon är gift med hans bäste vän Anckarström.

Denne varnar Gustav III för en spirande konspiration, något kungen avfärdar

Spåkvinnan Ulrica har dömts till landsflykt och kungen ombeds underteckna domen. Oscar tar Ulrica i försvar. Gustav blir nyfiken och bestämmer sig för att förklädd besöka henne.

Scen 2: Hos Ulrica vill många låta sig spås. En matros undrar om han kommer att belönas för sina år i kungens tjänst. Den förklädde Gustav sticker i smyg till honom en officersfullmakt. Plötsligt ber en adelsdam om företräde hos sierskan. Det är Amelia. Gustav lyssnar i smyg när hon säger sig hysa otillbörlig kärlek till en man och frågar Ulrica hur hon skall övervinna den. Ulrica råder henne att använda en ört som skänker glömska. Örten ska skördas på galgbacken i midnattstimman. Amelia bestämmer sig för att gå dit samma natt.

Gustav, som inser att det är honom hon är förälskad i, bestämmer sig för att följa efter henne. Hovmän och sammansvurna kommer. Gustav låter sig spås av Ulrica: han kommer att mördas av den som först räcker honom handen. Alla i följet vägrar ta hans hand. När Anckarström kommer räcker han Gustav handen. Folket stämmer upp en lovsång till kungen. Ulrica varnar honom förgäves för att nonchalera spådomen.

AKT II

På galgbacken letar Amelia efter örten. Gustav har följt henne dit. Trots samvetskvalen båda lider av bekänner de sin kärlek för varandra. Anckarström har följt efter kungen för att varna honom för ett attentat. Han ger kungen sin mantel och följer damen, som nu beslöjat sig, tillbaka till staden. De sammansvurna tror att Amelias följeslagare är kungen och angriper honom. Amelia går emellan och avslöjar därmed sin identitet. Männen hånar den bedragne äkta mannen. Den svikne Anckarström ber Ribbing och Horn att möta honom nästa dag.

AKT III

Scen 1: Hemma hos Anckarströms vägrar maken tro sin hustru när hon bedyrar sin oskuld. Han vill döda henne. Hon vill först ta farväl av sin son. Fristen får Anckarström att vända sin vrede mot kungen. Han ansluter sig till Horn och Ribbing. Lotten att mörda kungen faller på Anckarström. Oscar kommer med en inbjudan till maskeradbalen. Amelia misstänker att balen kommer att bli kungens undergång.

Scen 2: I sitt arbetsrum beslutar Gustav sig för att avstå Amelia, ge vännen en hög befattning och sända honom och hustrun till Finland. I en anonym biljett varnar Amelia Gustav för det planerade attentatet. Återigen bryr sig kungen inte.

Scen 3: Maskeradbalen är i full gång. De sammansvurna blandar sig med gästerna.

Anckarström försöker med hjälp av Oscar få reda på bakom vilken mask kungen döljer sig. Amelia försöker förgäves varna honom. Gustav och Amelia tar avsked. Anckarström skjuter kungen. Döende svär Gustav på att inget otillbörligt har förekommit mellan honom och Amelia. Han förlåter sin mördare och dör.

METROPOLITAN OPERA

Akt I

På det kungliga slottet i Stockholm väntar hovfolket på en audiens med kung Gustav III. Bland dessa finns en grupp konspiratörer som leds av grevarna Horn och Ribbing. Kungen gör entré. På gästlistan till maskeradbalen ser kungen Amelia, hustru till hans sekreterare och vän Anckarström, och han funderar på den kärlek han i hemlighet hyser för henne.

När Anckarström och kungen är ensamma tillsammans varnar han kungen för en komplott, men Gustav tar inte hotet på allvar. Den unge pagen Oscar berättar för kungen om spådamen Ulrica Arvidsson, som står anklagad för häxeri och hotas av förvisning. Kungen vill bilda sig en egen uppfattning och beslutar sig för att söka upp henne inkognito.

I ett hus nära hamnen åkallar madame Arvidsson andarna och berättar för sjömannen Cristiano att han ska bli förmögen och få en befordran. Den förklädde kungen stoppar i hemlighet pengar och handlingar i Cristianos ficka, och när denne upptäcker att spådomen slagit in börjar alla hylla madame Arvidsson.

MADAME ARVIDSSON

Sedan skickar madame Arvidsson bort alla andra för att ta emot Amelia, medan Gustav gömmer sig för att tjuvlyssna. Amelia plågas av sin kärlek till kungen och ber om hjälp. Madame Arvidsson råder henne att plocka en viss ört efter mörkrets inbrott. Amelia ger sig av och Gustav bestämmer sig för att följa efter henne senare samma kväll.

Pagen Oscar och hovfolket anländer, och kungen ber madame Arvidsson att spå i hans hand. Hon berättar att han kommer dö för en väns hand, men kungen skrattar bara och frågar om mördaren har något namn. Madame Arvidsson berättar att den förste personen som tar honom i hand, han är det. Anckarström jäktar in och tar kungens utsträckta hand, vilket kungen tar som ett bevis på att profetian är falsk – Anckarström är ju hans bäste vän. Folket känner nu igen och hyllar sin konung. Konspiratörerna muttrar missbelåtet.

Akt II

Senare samma kväll följer Amelia rådet från madame Arvidsson och ger sig ut efter örten för att förhoppningsvis bli fri från sitt begär till kungen. När Gustav ger sig till känna ber hon honom först att gå, men till slut kan ingen av dem förneka den kärlek de båda känner.

Anckarström dyker plötsligt upp för att varna kungen för lönnmördare och Amelia döljer skyndsamt sitt ansikte under en slöja. Kungen flyr, men innan dess får han Anckarström att lova att eskortera damen till staden utan att försöka ta reda på vem hon är.

När konspiratörerna hittar Anckarström istället för det tilltänkta offret börjar de fälla fräcka kommentarer om damen med slöja. Amelia inser att hennes make hellre skulle strida och dö än att bryta ett löfte till Gustav, så hon tar av sig slöjan för att rädda honom.

Den pinsamma situationen roar konspiratörerna något oerhört och de gör narr av Anckarström. Chockerad över kungens svek och hustruns otrohet går Anckarström med på att möta Horn och Ribbing nästa dag.

Akt III

Hemma i lägenheten hotar Anckarström att slå ihjäl Amelia, men beviljar henne en sista önskan: att få träffa deras lille son. Först när hon har gått inser Anckarström att det är kungen han borde hämnas på, inte Amelia. När Horn och Ribbing knackar på förklarar Anckarström att han vill gå med i komplotten.

Männen drar lott om vem som ska mörda kungen och Anckarström tvingar Amelia att dra “vinnaren”. Anckarström jublar när hans eget namn står på lappen. Oscar knackar på med en inbjudan till maskeradbalen – ett gyllene tillfälle för mördarna. Amelia beslutar sig för att varna kungen

Under tiden har kung Gustav i sin ensamhet beslutat ge upp sin kärlek och sända Amelia och Anckarström till Finland. Oscar kommer med ett anonymt brev som varnar honom för komplotten, men kungen vägrar låta sig skrämmas och beger sig till balen.

I balsalen försöker Anckarström få Oscar att avslöja vad kungen har klätt ut sig till. Pagen svarar undvikande men berättar till slut vad han vill veta. Amelia försöker än en gång varna kungen, men han vägrar att fly.

Han betygar henne än en gång sin kärlek och berättar att han beslutat skicka iväg henne och hennes make. I samma stund som de tar farväl av varandra skjuter Anckarström kungen. Med sina sista andetag förlåter kungen sin mördare och berättar att han hållit Amelia kär. Han intygar dock hennes oskuld. Folket prisar kungens godhet och stora generositet.

UPPHOVSPERSONER

Musik: Giuseppe Verdi|Text: Antonio Somma, efter Scribe

Libretto

Läs mer