Maskeradbalen på Det Kongelige Teater Gamle Scene – synopsis

Maskeradbalen på Det Kongelige Teater Gamle Scene - synopsis

Maskeradbalen på Det Kongelige Teater Gamle Scene – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Giuseppe Verdi|Text: Antonio Somma, efter Scribe

Libretto

Här kan du hämta hem librettot till Maskeradbalen på italienska eller Libretto på italienska DEUTSCH IN ENGLISH FRANÇAIS RUSSKIJ

Premiär

Premiär på Teatro Apollo i Rom den 17 februari 1859. Sett föreställningen: 29.11.2001 Den Kongelige Opera Köpenhamn

Orginalversionen

Verdi´s ursprungliga version

Gustav III er en populær og retfærdig konge af Sverige – men selv den mest populære hersker har fjender…således også Gustav. Desuden bærer han på en hemmelighed; han er forelsket i Amelia, som desværre er gift med hans bedste ven, Anckarström.

Kongen bliver bedt om at sætte sin underskrift på en arrestordre på Ulrica Arfvidsson, en suspekt spåkvinde – men det vil Gustav ikke bare sådan uden videre; han vil personligt undersøge, hvad der foregår i spåkvindens hule, og sammen med sine hofmænd opsøger han hende i forklædning.

I skjul hører han, hvordan hans elskede Amelia beder Ulrica om hjælp mod den snigende forelskelse, hun føler for kongen. Hun elsker altså også ham!Ulrica råder Amelia til at spise en urt, som kun vokser på et bestemt sted uden for byen nær galgebakken.

Da Amelia er gået, kommer Gustav og hans følge frem – blandt dem pagen Oscar og Anckarström – men de er jo alle i forklædning, så Ulrica ved ikke at det er selveste kongen, hun står overfor. Ulrica spår Gustav, at han snart vil blive myrdet – og at den person, der næste gang trykker hans hånd vil blive hans morder! Den eneste, der tør række Gustav sin hånd er Anckarström, hans bedste ven – som vel at mærke ikke har hørt spådommen.

På det øde sted uden for byen leder Amelia efter den urt, som kan helbrede hendes forbudte kærlighed. Gustav har fulgt efter hende, og de erklærer andelig hinanden deres kærlighed. Men så dukker Anckarström op for at redde kongen fra et bagholdsangreb fra hans sammensvorne modstandere. Amelia skjuler hurtigt sit ansigt bag et slør, og Gustav beder sin ven om tage den maskerede kvinde med tilbage til byen.

Ankarström

Kongen flygter, og da de sammensvorne dukker op, er det Anckarström de møder. De kræver at se, hvem den mystiske kvinde er, og Amelia må løfte sløret for at redde sin mand fra de sammensvorne. Anckarström bliver rasende over sin ‘vens” forræderi – og han beslutter at slå sig sammen med kongens modstandere.

Næste morgen mødes de sammensvorne hos Anckarström, og sammen planlægger de et attentat mod kongen. De får Amelia til at trække navnet på den af dem, som skal dræbe Gustav- og Anckarström bliver henrykt, da det viser sig, at loddet er faldet på ham selv. Pagen Oscar kommer med en invitation til et maskebal på slottet – en perfekt lejlighed til at komme Gustav til livs!

Gustav kæmper mod sin umulige kærlighed til Amelia, og han beslutter at sende Anckarstöm udenlands sammen med hende, så han måske kan glemme hende med tiden. Ved maskeballet om aftenen bliver kongen ganske rigtigt myrdet af Anckarström, men kongen sværger på dødslejret, at Amelia er uskyldig – og Anckarstrom fortryder bittert, at han har dræbt sin ven.

Related posts

Kommentera