Maskeradbalen på Folkoperan – synopsis

La Gioconda at Metropolitan Opera Metplayer - synopsis

Maskeradbalen på Folkoperan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Giuseppe Verdi|Text:Antonio Somma, efter Scribe|

Libretto

Här kan du hämta hem librettot till Maskeradbalen på italienska eller Libretto på italienska DEUTSCH IN ENGLISH FRANÇAIS RUSSKIJ

Premiär

Premiär på Teatro Apollo i Rom den 17 februari 1859. Sett föreställningen: 26.09.2012 på Folkoperan i Stockholm

Orginalversionen

Verdi´s ursprungliga version

AKT 1

Kungen tar emot. Han hyllas som landets välgörare. Men det finns också de som smider planer på att göra sig av med regenten. Kungen går igenom listan med inbjudningar till den kommande balen. På den finner han förstås Amelia, den kvinna han i hemlighet älskar, gift med hans närmaste man och bästa vän Renato. Just då kommer Renato in för att varna kungen för en sammansvärjning. Kungen viftar bort misstankarna. Ett av dagens ärenden är ett fall där myndigheterna vill förbjuda den populära spåkvinnan Ulrica att utöva sin verksamhet. Kungens page Oscar tar henne i försvar, och kungen föreslår då att hela sällskapet, som ett skämt, förklädda ska söka upp Ulrica och beskåda hennes konster.

När de anländer är Ulricas håla fylld av människor som vill få sin framtid förutspådd. Den roade kungen hjälper själv till med list att få en förutsägelse att gå i uppfyllelse. Plötsligt uppenbarar sig Amelia. Kungen gömmer sig, och får höra att Amelia plågas av en olycklig och förbjuden kärlek. För att befrias från den får hon rådet av Ulrica att vid midnatt gå till galgbacken och plocka en särskild ört som ska få henne att glömma. Kungen noterar detta. Utan att avslöja sin identitet ber sedan Kungen att bli spådd. Ulrica ser att han kommer att dö, mördad av en vän. Vem? Den förste som tar honom i hand. I det ögonblicket anländer Renato och Kungen tar hans hand. Här är beviset på att Ulrica bluffar – Renato är ju hans bäste vän.

AKT 2

Amelia befinner sig på galgbacken för att hitta glömskans ört. Kungen har följt efter henne. De beklagar sin omöjliga kärlek som sliter sönder de båda. De avbryts av Renato som kommer för att varna Kungen: de sammansvurna finns i närheten, de har sett Kungen i sällskap med en okänd kvinna, och vill nu försöka ta hans liv. Kungen ber Renato att föra kvinnan därifrån. Hon är beslöjad och Renato får svära på att inte ta reda på hennes identitet. Renato lovar. Kungen flyr. De sammansvurna kommer. De förstår att Kungen kommit undan när de möter Renato och den okända kvinnan. De rycker av henne slöjan. Amelia! Den förnedrade Renato ber då de sammansvurna att mötas hos honom följande dag.

AKT 3

Renato kräver att Amelia ska dö för att sona vanäran. Men han inser att den han bör hämnas på är Kungen. När de sammansvurna kommer, berättar Renato att han vet att de förbereder ett attentat och att han vill göra gemensam sak med dem. De drar lott om vem som ska få hålla i vapnet. Lotten faller på Renato. Pagen Oscar anländer för att bjuda in dem till Kungens bal. Nu får de ett lämpligt tillfälle att göra sig av med Kungen.

Kungen fattar ett svårt beslut: att sända iväg Renato och Amelia på utlandstjänstgöring. Han får ett brev från en okänd kvinna som varnar honom för att gå på balen. Kungen anser dock att hans ställning kräver att han närvarar. Och balen tar sin början – med alla deltagare maskerade…

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts