Maskeradbalen på Malmö Opera – och Musikteater – synopsis

Maskeradbalen på Malmö Opera - och Musikteater - synopsis

Maskeradbalen på Malmö Opera – och Musikteater – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Giuseppe Verdi|Text: Antonio Somma, efter Scribe.

Libretto

Här kan du hämta hem librettot till Maskeradbalen på italienska eller Libretto på italienska DEUTSCH IN ENGLISH FRANÇAIS RUSSKIJ

Premiär

Premiär på Teatro Apollo i Rom den 17 februari 1859. Sett föreställningen: 15.02.2006 Malmö Opera- och Musikteater

Originalversionen

Verdi´s ursprungliga version

Akt I: Scen 1 – Regeringskansliet – tidigt på morgonen

Ämbetsmän, partivänner, militärer och opposition väntar på statsministern. Studentpolitikern Otto visar statsministern en gästlista.Iland de inbjudna finns Amelia, hustru till statsministerns bäste vän och rådgivare Fonander. Statsministern är hemligt förälskad i Arneia. Fonander varnar statsministern för en mordkomplott, men han avfärdar varningen.

Fatima, en spåkvinna ska utvisas. Otto går emot utvisningsbeslutet och statsministern blir nyfiken. Han bestämmer sig för att regeringskansliet ska göra ett studiebesök hos Fatima, förklädda till “vanligt folk”.

Scen 2 – Hos spåkvinnan – på eftermiddagen

Många vill bli spådda. En chilensk flykting undrar om han ska belönas för sina år i kampen mot förtryck. Den förklädde statsministern sticker i smyg till honom pengar och bevis på sin uppskattning.

Amelia dyker upp hos spåkvinnan. Hon vill ha Fatimas hjälp: hon vill övervinna en hemlig passion. Sparing;kvinnan säger att på Dödens fält finns en drog, som skänker glömska och måste skaffas vid midnatt.Den förklädde statsministern har hört allt och tänker följa efter Amelia om natten.

Statsministern blir spådd och Fatima säger till honom att han kommer att blir mördad av den förste som räcker honom handen. När Fonander räcker statsministern handen, tar han det som tecken på att Fatima spår falskt. Fatima varnar honom för att nonchalera spådomen.

Akt II Dödens fält-midnatt

Amelia stiger ned till Dödens fält för att söka drogen som ger glömska.Statsministern har följt efter henne. Han bekänner sin kärlek till henne.Hon medger att kärleken är besvarad.

 

Fonander har följt efter dem som planerar mordet på statsministern,men hittar honom före de andra. Statsministern ber Fonander att följa den anonyma kvinnan tillbaka till staden, som inte anar att det är sin egen hustru han följer. Plötsligt dyker de upp som planerar att mörda statsministern. De tror först att Fonander är det tilltänkta mordoffret. Anelia går emellan och avslöjar sin identitet. Attentatsmännen hånar den förödmjukade Fonander.

Akt III: Scen 1 – Fonanders hem – i vargtimmen

Fonander vägrar lyssna på sin hustru och hotar att döda henne och statsministern. Han ansluter sig till Mörk och Rosanders hemliga sammansvärjning. De drar lott om vem som ska mörda statsministern. Otto kommer med en inbjudan till en maskeradbal.

 

Scen 2 – Ett Tjänsterum – mot aftonen

Statsministern slits mellan vänskapen till Fonander och kärleken till Ameia. Det finns en lösning på problemet: han befordrar sin vän och skickar paret utomlands. Statsministern blir varnad för att attentatet mot honom ska utföras under maskeradbalen. Han bryr sig inte om varningen.

Scen 3 – Maskeradbalen – sent nå kvällen

Maskeraden är i full gång. De sammansvurna har blandat sig med gästerna. Renato lockar Otto att avslöja bakom vilken mask statsministern döljer sig. Amelia försöker få statsministern att lämna den farliga platsen. Men förgäves. Han mördas. Den döende statsministern förlåter sina mördare.

Related posts

Kommentera