Mästersångarna från Nürnberg GöteborgsOperan – synopsis 

Mästersångarna från Nürnberg GöteborgsOperan - synopsis 

Mästersångarna från Nürnberg GöteborgsOperan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: och text: Rickard Wagner

Libretto

Här kan du hämta librettot till Mästaresångarna eller/or ESPANOL eller/or IN ENGLISH eller/or RUSSKIJ

Premiär

Första förställningen på Hofteater in Münich den 21 juni 1868. Sett föreställningen: 15.5.2010 GöteborgsOperan

1.AKT

Inne i Katarinakyrkan i Nürnberg.Ädlingen Walther von Stolzing har sålt sina ägor och kommit till Nurnberg, där han bor hos guldsmeden Veit Pogner. Walther har förälskat sig i Pogners dotter Eva och kärleken är besvarad. Gudstjänsten är just på väg att avslutas, och på vägen ut lyckas han få en pratstund med Eva och hennes amma Magdalene. Han får veta att den som gifter sig med Eva måste vara mästersångare, det vill säga ingå i de krets av borgare som skriver mästersånger enligt speciella regler. Mästersångaren Hans Sachs ;gler. lärling David, som även är Magdalenes älskade, försöker förklara de invecklade reglerna för Walther.

De tolv mästersångarna anländer för ett möte, och Pogner förklarar sig beredd att ge sin dotters hand till den mästersångare som vinner sångartävlingen på Johannesdagen (midsomnarafton). Eva har dock rätt att säga nej om vinnaren inte behagar henne.Walther begär inträde i mästersångarnas krets och erbjuds att sjunga en provsång. En märkare utses; det blir stadsskrivaren Sixtus Beckmesser,som själv är intresserad av att vinna Evas hand. Märkarens uppgift är att kontrollera om sången håller sig till reglerna och markera de fel han hittar med streck på en tavla. Walther sjunger sin sång på ren inspiration,mer eller mindre improviserad i stunden, och mästersångarna ställer sig mycket frågande. Beckmesser avbryter hånfullt sången när hans tavla är fullklottrad. Den enda som försvarar Walthers sång är skomakaren Hans Sachs, som ber att han åtminstone skall få sjunga klart. Men mötet avbryts i kaos.

2. AKT

En gata i staden mellan Sachs och Pogners hus. David berättar för Magdalene att Walther misslyckats i inträdesprovet.Sachs arbetar i den ljumma sommarkvällen och funderar över Walthers provsång. även om den inte höll sig till några som helst regler fanns där en äkta känsla som grep honom.

Efter en pratstund med sin far smyger Eva över till Sachs. De båda samtalar om vem hon kan tänka sig som brudgum. Eva vill absolut inte gifta sig med Beckmesser, men lämnar frågan om Sachs själv som tänkbar make öppen. Hennes egentliga ärende är mellertid att få höra hur det gått för Walther i inträdesprovet. När hon får veta att han misslyckats blir hon både förtvivlad och arg, och Sachs drar slutsatsen att Eva är förälskad i Walther.

Magdalene berättar för Eva att Beckmesser kommer att sjunga en nattlig serenad nedanför hennes fönster. Eva ber Magdelene att förklädd inta hennes plats i fönstret. Kort därpå möter hon Walther, som är rasande över att han förnedrats hos mästersångarna.De bestämmer sig för att rymma samma natt. Men Sachs har hört samtalet och bestämmer sig för att försöka avstyra rymningen. Beckmesser kommer och de unga älskande tvingas gömma sig. Beckmesser börjar sjunga sin serenad, men störs av Sachs som sitter och hamrar på ett par skor. Till slut kommer de överens om att Sachs skall markera varje fel han upptäcker med ett hammarslag, vilket gör att serenaden drar ut på tiden. Till sist deklarerar Sachs att alla fel gjorde att skorna blev klara riktigt fort.

I nästa ögonblick upptäcker David att det är Magdalene som sitter uppe i fönstret. Han tror att Beckmesser sjungit sin serenad för henne och blir svartsjuk. David pucklar på Beckmesser och oväsendet leder till att halva staden snart är på fötter i ett enda stort slagsmål. I tumultet lyckas Sachs föra Eva till hennes hem, Walther tar han med till sin egen bostad. En hornsignal hörs och folkhopen skingras.Nattväktaren kommer in och meddelar att allt är lugnt.

3. AKT

Sachs skomakarverkstad, tidigt nästa morgon. Den stora midsomnarfesten och sångartävlingen närmar sig. David kommer till mäster Sachs med dåligt samvete för nattens slagsmål och ger honom sin festkorg som namnsdagspresent. Då Sachs blir lämnad ensam uttrycker han sin besvikelse över människosläktet,allt tycks honom vara bara villfarelser och svek. Walther har sovit gott och haft en dröm. Sachs uppmanar honom att skapa en sång om det han upplevt i drömmen, och lär honom mästersångarnas regler. Sachs skriver ner det Walther sjunger och lägger ifrån sig bladet innan de går förvatt byta om till festen. Beckmesser smyger in, illa tilltufsad efter nattens slagsmål, och hittar notbladet. Han tror att det är Sachs som har skrivit en sång för att vinna Eva. Sachs kommer tillbaka, förnekar detta och erbjuder Beckmesser att själv tävla med sången han hittat. Beckmesser går sin väg, glädjestrålande.

Strax därpå kommer Eva, med svepskälet att hennes skor klämmer.Kort därefter anländer Walther. Eva uttrycker sin tacksamhet mot Sachs,som hon har känt sedan barndomen och säger att hon tveklöst skulle kunna gifta sig med honom. Men Sachs svarar vemodigt att han inte vill bli en ny Kung Marke – vars roll vart att ställa sig i vägen föt Tristan och Iolde. David och Magdalene sällar sig till dem och Sachs “döper” Walthers nya sång, varpå han “dubbar” David till gesäll med en örfil.

På en öppen äng i utkanten av Nürnerg. Festen är i full gång med dans och andra upptåg. Mästersångarna anländer och tävlingen kan börja.Beckmesser är först ut. Han är nervös och har inte riktigt memorerat den sång han fått. Han presenterar den förvrängd och förvirrad version,på gränsen till det groteska, och blir helt utskrattad. Kränkt hävdar han att sången är skriven av Sachs, som lurat honom. Sachs förnekar detta och presenterar den som verkligen skrivit sången – Walther. Walther framför sin prissång, som nu blir mycker uppskattad. Han erbjuds att erbjuds att bli mästare, men avböjer. Då förmanar och påminner honom Sachs i en monoog: Förakta inte mästarna, utan ära deras konst! Då adeln och furstarna inte brytt sig om den, har borgarna räddat och värnat konsten. Även om nationen skulle gå under, kommer konsten att förbli dess själ.

Related posts