Mästersångarna i Nürnberg i Bayreuth 2020

Mästersångarna i Nürnberg i Bayreuth 2020

Mästersångarna i Nürnberg i Bayreuth 2020

I söndags skulle jag ha rest till Bayreuth och årets festspel, efter att ha stått i kö sedan 2008, men som bekant satte Corona-epidemin stopp för resan dit, eftersom årets festspel ställdes in.

Nu gjorde det inte så mycket mest på grund av att jag drabbades av ännu en hjärtinfarkt i mitten av maj och att bege sig till Bayreuth ett par månader senare var egentligen aldrig aktuellt.

Nu gäller det att ta nya tag och närmast  satsar jag nu den nya Ringen-uppsättningen som beräknas ske 2022.

I lördags  25 juli visades Mästersångarna i Nurnberg ¨via DG:s hemsida. Själv hade jag bestämt mig för att börja se föreställningen dagen efter dvs söndag 26. Normalt det ju inte haft någon större betydelse, men denna gång betydde det att jag riskerade missa föreställningen eftersom den endast var tillgänglig i fyrtioåtta timmar räknat från kl  20  den 24 juli.

Första föreställningen var Barry Koskys och Philippe Jordans version av Mästersångarna i Nûrnberg som hade premiär 2017.

Mästersångarna i Nûrnberg upplevde jag första gången på Den Kongelige Opera i Köpenhamn omkring 2006. Då var det en föreställning som inklusive två pauser varade i mer än sex timmar, men som tur var det en eftermiddagsföreställning som började redan kl 15, vilket  gjorde att vi hann hem strax före kl 23.

2010 upplevde jag GöteborgsOperans version två gånger dels premiärföreställningen dels tillsammans med medlemmar i Wagnersällskapet i Göteborg. Dessutom har jag sett uppsättningen från Metropolitan Opera i New York som operabio på biograf Spegeln här i Malmö.

Mästersångarna i Nürnberg i Bayreuth 2020

2017-års version  blev mycket omtalad och de flesta recensenterna var närmast lyriska efter premiären och betecknades närmast föreställningen som höjdpunkten i 2017-års Festspel.

Höjdpunkten i 2017 Bayreuth Festival: Barrie Koskys “förvånansvärt underhållande och övertygande” (Der Spiegel) nya Meistersinger är “en triumf” (Berliner Morgenpost): “en produktion av enorm insikt och bra kvalitet … som plumbs djupet av både operan och dess kompositör” (Opera News). Den “utsökta” rösterna (Die Zeit) leds av Michael Volle’s “vältaliga” Hans Sachs (New York Times). Philippe Jordans smidiga dirigering är gjuten runt Koskys iscensättning … och Bayreuth orkester och kör är superb” (The Guardian).

Mitt eget intryck efter att ha upplevt föreställningen är i grunden mycket positiv, men jag skulle ljuga om jag skrev att jag fullt ut förstod regissörens tankar med uppsättningen och då tänker jag speciellt på utformningen av tredje akten som är förlagd till en rättssal under de s k Nurnberg-rättegångerna i Tyskland efter andra världskrigets slut.

Det började lustfyllt och roligt i salongen hemma i Villa Wahnfried där rollfiguren Hans Sachs hade stora likheter med kompositören Richard Wagner och där småningom alla mästersångarna samlades och förfasades över  den frankiske riddaren Walther von Stoltzings försök att bli en av dem dvs mästersångare i Nûrnberg. de var samlade

Första akten är en av föreställningens absoluta höjdpunkter och då tänker jag framförallt på föreställningen ur scenisk synvinkel, men också på dess inslag av utmärkta sånginslag och det känns som hjärtat finns med och det är lätt att skratta åt vad som kanske var typiskt för familjen Wagner när de var samlade en eftermiddag?

Musikaliskt och vokalt är föreställningen mycket bra även om de flesta sångarna är helt okända för mig. Bäst på plan var utan tvekan Hans Sachs som gestaltades av Michael Volle, men också  Walther von Stolzing (en ung frankisk riddare): Klaus Florian Vogt, David (Sachs’s elev): Daniel Behle,
Eva (Pogner’s dotter): Anne Schwanewilms  och Günther Groissböck (guldsmeden Veit Pogner) svarade för utmärkta insatser i  sina respektive partier.

Körinsatserna är också djupt imponerande inte minst i tredje och sista akten, men kören är lysande varje gång de framträder.

Om du missade premiären på Mästersångarna i Nûrnberg så får du en möjlighet till nämligen  19 augusti 2020.

Konstnärligt team

Dirigent: Philippe Jordan
Regissör: Barrie Kosky
Scenografi: Rebecca Ringst
Kostymer: Klaus Bruns
Ljus: Franck Evin
Video: Regine Freise
Video Director: Michael Beyer

Medverkande

Hans Sachs (skomakare): Michael Volle
Veit Pogner (guldsmed): Günther Groissböck
Kunz Vogelgesang (körsnär): Tansel Akzeybek
Konrad Nachtigal (bleckslagare): Armin Kolarczyk
Sixtus Beckmesser (stadssekreterare): Johannes Martin Kränzle
Fritz Kothner (bagare): Daniel Schmutzhard
Balthasar Zorn (pewterer): Paul Kaufmann
Ulrich Eisslinger (grosshandlare): Christopher Kaplan
Augustin Moser (skräddare): Stefan Heibach
Hermann Ortel (soapmaker): Raimund Nolte
Hans Schwarz (stocking weaver): Andreas Hörl
Hans Foltz (kopparslagare): Timo Riihonen
Walther von Stolzing (en ung frankisk riddare): Klaus Florian Vogt
David (Sachs’s elev): Daniel Behle
Eva (Pogner’s dotter): Anne Schwanewilms

Tillsammans med festivalledningen har Friends of Bayreuth inrättat en nödfond för artister från Bayreuth-festivalen. Konstnärer och artister som är i behov som ett resultat av Corona-pandemin ska stödjas av denna fond. Inkomster som genereras av försäljningen av dessa biljetter till DG Stage-Bayreuth Festival kommer också att gynna denna fond.

Mer att läsa

Historiska föreställningar

Richard Wagner och DG

Bayreuth Festival

Nibelungens ring 2004-20