Mästersångarna som operabio – succé

Mästersångarna är årets sista överföring från Metropolitan Opera till FHP:s digitala biografkedja. Det är en musikalisk upplevelse som jag har längtat efter sedan säsongsprogrammet presenterades tidigt i våras.

Mästersångarna  eller som det heter på originalspråk Die Meistersinger von Nürnberg är Richard Wagners enda komiska opera även om jag föredrar att beskriva operan som det enda verk av Wagner som handlar om människor av kött och blod i motsats till hans sagofigurer i till exempel Nibelungens ring. Dessutom vill jag hellre betrakta verket som en episk berättelse från en historisk period än som vare sig en komisk eller komedi.

Det är ju snarast en episk och poetisk berättelse om en annan svunnen tid, men kanske är den trots allt inte särskilt representativ för hur 1600-talets människor framlevde sina liv ens i Nürnberg?

Det är samtidigt en av de längsta operorna tidsmässigt även om det inte spelas och sjöngs i sex timmar! Det är dock korrekt att skriva att den totala föreställningstiden är sex timmar, men i den tiden ligger två  fyrtio minuters långa pauser mellan akterna.Oavsett hur man resonerar kommer man inte från det faktum att Mästersångarna är dubbelt så lång som vilken som helst av de s k repertoaroperorna!

Mästersångarna blev musikaliskt, sceniskt scenografiskt och sångligt höstens stora musikaliska upplevelse! Dessutom noterade jag en osedvanlig tidsenlig kostymprakt särskilt tydligt hos mästersångarna. Sceniskt dock med ett lysande undantag, som den annars sångligt helt perfekte, den sydafrikanske tenoren Johan Botha. Det är ju inte tillräckligt sceniskt att använda sig av spelande ansiktsmuskler!

Visst första akten kändes lite lång, men det kompenserades ju av att andra akten var lite kortare! Tredje akten var ju inte helt oväntat föreställningens höjdpunkt trots att den varar i ett par timmar.

Det starkaste intrycket ligger nog i det musikaliska framförandet och det är ju en ren fröjd att lyssna på Metropolitans Orkester, i storform under dess musikchef James Levine´s ledning. Det var inledningen till respektive akt som jag uppskattade och speciellt Levine´s tolkning av inledningen av tredje akten!

I tredje akten imponerade, som vanligt Metropolitan Operakör som helhet, men visst njöt jag också av de enskilda närmast solistprestationer av ett par kvinnliga medlemmar av operakören.

Det är en speciell opera inte minst för av sjutton solister sjöngs endast  två partier av kvinnor! Annette Dasch och Karen Cargill gjorde bar i från sig och särskilt imponerades jag av Annette Dasch´s  tolkning av Eva.

David sjöngs av den unge tenoren Paul Appleby och det är säkert en tenor som vi får höra mer av i framtiden, men jag upplevde att han  missade lite i första akten, men han kom starkt tillbaka i de två andra akterna.

Bland övriga solister imponerade både  Michael Volle som Hans Sachs och Hans-Peter König som guldsmeden Pogner. Michael Kantner som mästersångarnas, typ, sekreterare hörde jag för första gången och honom vill jag gärna höra mer av.

Johannes Martin Kränzle, som Beckmesser gjorde en annan av de mer framstående solistinsatserna och han gestaltade sitt parti precis som hade tänkt mig att det också kunde göras på.

Avslutningsvis kan jag konstatera att det var en operaupplevelse som var värt att vänta på och särskilt kommer jag att minnas det poetiska uttrycket som jag anser kännetecknade denna uppsättning signerad det konstnärliga teamet Otto Schenk Günther Schneider-Siemssen, Rolf Langenfass och Gil Wechsler och James Levine.

Om föreställningen

Medverkande

Hans Sachs…………..Michael Volle
Eva…………………Annette Dasch
Walther von Stolzing….Johan Botha
Magdalene……………Karen Cargill
David……………….Paul Appleby
Beckmesser…………..Johannes Martin Kränzle
Pogner………………Hans-Peter König
Kothner……………..Martin Gantner
Vogelgesang………….Benjamin Bliss
Nachtigall…………..John Moore
Ortel……………….David Crawford
Zorn………………..David Cangelosi
Moser……………….Noah Baetge
Eisslinger…………..Tony Stevenson
Foltz……………….Brian Kontes
Schwarz……………..Ricardo Lugo
Night Watchman……….Matthew Rose

spegelnimalmö2011