Mathias Clason kostymdesigner och scenograf 1963-2020

Mathias Clason kostymdesigner och scenograf

Mathias Clason var scenograf, kostymtecknare, regissör, dramatiker och librettist, född 1963. Clason har designat kostymer sedan 1983, scenografi sedan 1991 för ett 100-tal produktioner (opera, balett, teater, musikal)i och utanför Sverige. Debut som dramatiker 2002. Regissör från 2012.

Mathias Clason kostymdesigner och scenograf 1963-2020

Mångsysslare

Bland hans mest uppmärksammade operaarbeten återfinns Marie Antoinette (Folkoperan), Ringen (Dalhalla), Lucia di Lammermoor (Nyslott, Malmö Opera ).

Musikal: Bröderna Lejonhjärta, Skönheten och odjuret,Lola Blau (samtliga för Göteborgsoperan).

Bland talteater en rad Shakespeareuppsättningar samt senast Tintomara (Gävle) och Vildanden (Borås) båda 2008 i regi av Björn Melander

Clason har tilldelats Guldmasken för bästa kostym två gånger, senast för kostymerna till Skönheten och odjuret 2006 (Göta Lejon).

2006 var han kurator för en utställning om scenografi (“Scenbyte”) i Kulturhuset, Stockholm, där svensk 1900-talsscenografi skildrades genom ett representativt urval (Isaac Grünewald, Thessman, Lykke Möller,Knut Ström med flera). Clason är även aktiv som pedagog (Dramatiska Institutet med flera), samt som dramatiker – Jenny Lind (2002) Ett isberg i medelhavet(20039 (Stockholms Stadsteater), Karlsson på taket, libretto (Kungliga Operan/Malmö Opera 2011-13).

Översätter även från engelska och tyska samt var 2009 regielev till Peter Konwitschny på Salome, Nederlandse Opera. 2012 sammanställning, regi samt visuell form till Norrköpings Symfoniorkesters 100-årsjubileums-konsert. Medlem i Svenska Dramatikerförbundet.

Läckö slottsopera

Clason svarade för kostym och scen på Läckö slottsopera med Donizettis Don Pasquale,(2002).Tigarens Opera (2005) och Rossinis Italienskan i Algier (2009)

Kungliga Operan, Vattnäs Konsertlada,  Malmö Opera, Dala – Floda

2010-12 kostymer, scenografi och regi till Blåskäggs Borg/Trouble in Tahiti på Stockholmsoperan samt detsamma sommaren 2012 till The Rape of Lucretia i Vattnäs Konsertlada

Librettist till Thomas Lindahls Karlsson på Taket vilken gavs  2011 Malmö Opera och 2013 på Kungliga Operan.

Hans Gefors Parken  på Malmö Opera våren 2018 där Clason svarade för kostymer.

 

Parken, Malmö opera, 180424

 

Dala – Floda Operafest

Mathias Clason måste också nämnas som en av nyckelrollerna i uppsättningen. Han står för både regi, textinlagor och kostym. Solisternas kostymer är verkligen vackra! Anne Pettersson recension i DalaDemokraten Norma på Dala-Floda Operafest

Bo Löfvendal i OPUS

FÖR MATHIAS CLASON var hela världen en scen, full av uppgifter för hans expansiva kreativitet. I första hand var han kostymskapare och scenograf, men dessutom regissör, librettist, översättare och allt annat som behövs inom musikteater, opera, musikal och balett. Och konserter – hans överdådiga barockkreationer för sångerskor som Ann Hallenberg gjorde scenkläder till konst.

Han excellerade i det färgsprakande och hämningslösa. En gång liknade jag honom i en recension för en operakonstens Jean-Paul Gaultier, som tyckte om att blanda högt och lågt: siden, sammet, trasa, lump. Jag vet att han tyckte om den jämförelsen – fast nog var det siden som låg hans hjärta närmast. Och bakom hans aldrig sinande uttrycksbehov fanns en gedigen kunskap om teaterhistoria, något han delade med sig av i en överdådig utställning på Kulturhuset i Stockholm.

Mathias Clason började i yrket redan i 20-årsåldern och hann med ett hundratal produktioner inom opera, musikal, teater och balett både i och utanför Sverige. Särskilt minnesvärd blev den koncentrerade version av hela Nibelungens ring som han gjorde tillsammans med regissören Stefan Johansson på Dalhalla, där rhendöttrarna tronade på tre meter höga krinoliner.

På Folkoperan utformade han Trollflöjten och Marie Antoinette, bland musikaler märks en fantasifull Skönheten och odjuret på Göteborgsoperan och South Pacific i Malmö. För Riddar Blåskäggs borg och Trouble in Tahiti på Kungliga Operan stod han för både scenografi och regi.

Mathias Clason deltog också i tillkomsten av nya operaverk. Thomas Lindahls Karlsson på taket i Malmö hade hans text, och han gjorde både text och scenografi till Paula af Malmborg Wards Kärlekskriget efter Ebba Witt-Brattströms roman på Vattnäs konsertlada.

Mathias Clason påbörjade också ett stort projekt för en Birgit Nilsson-opera som aldrig realiserades. Hans sista framgång blev Parken på Malmö Opera, som fick mycket beröm. Där strålade älvdrottningen Titania i en oförglömlig, svallande, intensivt röd klänning – Mathias Clasons sista glansnummer.

 

läs mer