Mats Carlsson Jussi Björling – stipendiat

Mats Carlsson tenor och Jussi Björling - stipendiat Mats Carlsson tenor och Jussi Björling - stipendiat

Mats Carlsson har efter studier på både Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm, snabbt etablerat sig som en av de mest eftertraktade tenorerna. Mats har prisats för sin skimrande nordiska klang, sitt italienska temperament och med en lätthet på höjden som imponerar stort. Mats är den förste sångare som emottager Jussi Björlingsällskapets nyinstiftade pris 2008.

Mats Carlsson Jussi Björling – stipendiat

Han har även erhållit stipendium från Konstnärsnämnden, Marianne och Sigvard Bemadottes Konstnärs fond. Den Nordiska Första S:t Johannislogen samt Folkoperans Vänners Soliststipendium 2007. Sedan debuten 2005 har han hunnit med roller som ex. Romeo, Hertigen, Pinkerton, Rinuccio och Enzo Sedan debuten 2005 har han hunnit med roller som ex. Romeo, Hertigen, Pinkerton, Rinuccio och Enzo Grimaldo. Närmast väntar bl a konserter i Washington, Charleston, Helsingfors, Capri samt Tamino (Trollflöjten) Dalhalla aug 2009. För Södertäljeoperan har Mats tidigare gjort rollen som Enzo Grimaldo i La Gioconda.

2006 sjöng han hertigen i Rigoletto på Folkoperan.

2007 sjöng han Enzo Grimaldo i La Gioconda på Södertäljeoperan, men också Pinkerton i Madame Butterfly, på Den Kongelige Opera i Köpenhamn, men också i Borgå, Finland.

Han sjöng Rinuccio i Gianni Schicchi i Folkoperans uppsättning i Vitabergsparken i augusti 2008, Hagenbach i Södertäljeoperans uppsättning av La Wally hösten 2008.

Hösten 2010 sjunger han huvudrollen i Charles Gounods “Faust” på Folkoperan och dessutom deltar han i olika arrangemang kring firandet av Jussi Björling, sommaren och tidig höst.2010 sjöng han i Verdi´s Ernani på Södertäljeoperan.

Under 2011 väntar bl a rollen som Ernesto i Don Pasquale på Kungliga Operan och Liszts Faustsymfoni pa Konserthuset i Stockholm. Nästa år är det också 100 år sedan Jussi Björling föddes.Mats kommer att medverka i ett flertal konserter och turnéer både i Sverige och utomlands, bl a till USA och Kanada.

Stipendier och utmärkelser

Han tilldelades Folkoperans vänners soliststipendium, 2007 för sina insatser som hertigen i Rigoletto och 2008 erhöll han som förste sångare Jussi Björling-sällskapets nyinstiftade pris.

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
La WallyGiuseppe HagenbachSödertäljeoperan22.11.2008
FaustFaustFolkoperan2010
ErnaniErnaniSödertäljeoperan24.11.2010
Don PasqualeErnestoKungliga Operan Stockholm26.3.2011
Den flygande holländarenErikFolkoperan6.2.2013

Läs mer