Mattias Olsson bas från Härnösand

Mattias Olsson bas från Härnösand

Han är född 1987, har examen från Operahögskolans kandidatlinje efter studier vid Härnösands folkhögskola.

Roller i urval: Solist i Die Schöpfung (2010), solist i W.A. Mozart´s Mässa i C-moll (2010), solist i Camille Saint-Saéns Juloratorium (2009), solist i Fredrik Sixtens En svensk Markuspassion (2009), solist i Marc-Antoine Charpentiers Petri Förnekelse (2008)

2011 sjöng han rollen Dulcamara i Operahögskolans och Folkoperans produktion av Donizettis Kärleksdrycken. Andra roller på Operahögskolan är Guglielmo i Cosi fan tutte, Mr Kofner i Konsuln, Uberto i La serva padrona och Leporello i Don Giovanni m fl. Han är även verksam som oratoriesolist i repertoar som Haydns Skapelsen, Mozarts C-mollmässa, Bachs Johannespassion m fl.

2012 sjöng han Simone i Puccini´s Gianni Schicchi på Stora Gasklockan i Gävle.

Operastipendium

Årets Operastipendium från Barbro Saléns Stiftelse är riktat till studerande vid operahögskolorna för att ge möjlighet till fortsatta specialstudier utomlands. Utdelningen av stipendiet skedde vid föreställningen av Läderlappen på Kungl. Operan i Stockholm på måndagskvällen.

Stipendiet, som är på 100.000 kronor, tilldelades Mattias Olsson, född 1987 i Offerdal i Jämtland, bas, som studerar vid Operahögskolan i Stockholm.

Stipendienämnden motiverar sitt val av Mattias Olsson sålunda:

Med en varm, naturlig klang gestaltar han sina roller på ett uttrycksfullt och personligt sätt. Hans naturliga utstrålning på scenen tillsammans med tydlig och berättande text gör honom till en värdig mottagare av Barbro Saléns Opera-stipendium för 2012.

2012 års stipendienämnd har bestått av operachefen Birgitta Svendén (ordförande), hovsångarna Karl-Magnus Fredriksson, Hillevi Martinpelto och Ragnar Ulfung samt fru Barbro Salén.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Kärleksdrycken Dulcamara Folkoperan 16.3.2011
Kärleksdrycken Dulcamara Folkoperan 18.3.2011
Gianni Schicchi Simone Gasklockan Gävle 16.2.2012
Salome Judisk skriftlärd Kungliga operan Stockholm 30.11.2013

Läs mer

Folkoperan

Kungliga Operan

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera