Messias – säsongspremiär på Gamle Scene 2012

Messias 1741 synopsis Messias på Det Kongelige Teater Gamle Scene - synopsis
83 / 100

Premiären på G F Händels ”Messias” blev en mörk och dyster upplevelse. ”Messias” är ju egentligen ett oratorium och som därför vanligtvis ges i kyrkan

Messias – säsongspremiär på Gamle Scene 2012

Teaterledningen
Jag förstår inte riktigt varför teaterledningen har valt att sätta upp verket på scenen och huvudskälet till detta är ju helt enkelt att det inte händer mycket i verket eller uttryckt på annat sätt: verket saknar handling och kraften ligger ju i musiken och den egna personliga tolkningen av just musiken.

Det skall dock genast konstateras att detta var första gången, som jag upplevde verket i sin helhet och i det sammanhanget kan jag då konstatera att verket inte är helt okänt men, jag har ju mest lyssnat på ”Halleluja-kören” plus ytterligare något stycke.
Händel
Det skall också konstateras att Händel inte tillhör min innersta krets av favoritkompositörer, även om jag har lyssnat och inte utan viss behållning och glädje på hans mest kända operor till exempel ”Xerxes”. Samtidigt så handlar det om barockgenre, som jag anser mest kännetecknas av vacker, men långsam musik och med en och annan bra aria, men i övrigt är det långsam för att inte skriva enahanda musik som gäller.

Australiensisk regissör

För att skapa spänning i verket hade den australienske regissören lagt till några videoprojektioner och ibland andra kraftfulla effekter, som blixt och dunder. Tanken med att göra uppsättningen till ett teaterstycke med musik och sång var nog helt nödvändigt för att motivera uppsättningen, men jag tror nog att jag fortsättningsvis föredrar att njuta av verket på den plats som den egentligen är skriven för – i en kyrka.
Vokalt
På de sångliga kvaliteterna kan jag dock inte klaga och särskilt roligt var det ju att åter få uppleva den Kungliga Operakören i sitt esse. För de krävande solistinsatserna hade man tagit hit två sångare från Tyskland och i övrigt svarade husets egna operasolister för ett väl utfört arbete.
Sceniskt
Om det sceniska är det inte mycket annat att skriva än att det var mörkt och dystert och av det som jag uppfattar som glädjen i musiken såg jag inte mycket av. De tre skådespelarna, varav jag särskilt vill framhålla han som spelade Jesus så utgjorde de ett viktigt och nödvändigt komplement till kören – och solistinsatserna.

Avslutningsvis kan jag ändå råda dig som gillar barockmusik att se föreställningen, men för egen del anser jag nog att säsongsöppningen borde ha skett med ett genuint operaverk och varför inte med en repris av till exempel ”Cosi fan tutte”, om teaterledningen inte anser sig ha råd eller möjlighet att sätta upp en ny uppsättning.
Lise Junget om sin upplevelse av föreställningen

Oratorium-teater-opera … what’s in a name ! Mener at vide, at Händel havde et ønske om, at hans oratorier ville blive opført i en dramatisk teaterversion, og det ønske har Det Kongelige Teater i en fremragende opførelse formået at opfylde. Det var en stærk oplevelse, dramatisk voldsom følelsesladet takket være et eminent operakor og nogle af de mest fremtrædende solister fra Operaen. Jeg troede (også !) at jeg kendte “Messias” fra teksten, de utallige koncerter og CD’er, men nu fik dette oratorium en helt ny og meget aktuel dimension i David Freeman’s sceniske version.

BRAVI Sine Bundgaard, Elisabeth Jansson Hanne Fischer Inger Dam-Jensen, Concerto Copenhagen med Lars Ulrik Mortensen, alle andre protagonister og i særdeleshed et operakor, der i næsten 2 timer sang helt uden noder. Rejoice greatly ♥

Om föreställningen

UPPHOVSPERSONER
Musik: Georg Friedrich Händel|Oratorium baserat på texter av Charles Jennens
PRODUKTIONSTEAM
Dirigent: Lars Ulrik Mortensen
Regissör: David Freeman
Scenografi: David Roger
Kostymdesign: Louie Whitemore
Koreografi: Julian Moss
Videodesign: Shuang Zou och Marco Devetak
MEDVERKANDE
Johannes Chum
Florian Plock
Elisabeth Jansson
Hanne Fischer
Inger Dam-Jensen
Sine Bundgaard
Anna Mülmann Orlowicz
Det Kongelige Operakor
Concerto Copenhagen

Skådespelare

Jesus: Janek Lesniak
Maria: Birgitte Boesen
Judas: Bo Thomas

Mer att läsa