Metropolitan Operabio säsongen 2020-21

Metropolitan Operabio säsongen 2020-21

Sverige är mångdubbelt aktuellt den kommande säsongen med livesändningar på Folkets Hus och Parkers biografer från Met i New York. Våra egna svenska stjärnor Nina Stemme och Peter Mattei gör storroller, Göteborgs Symfonikers tidigare chefsdirigent Gustavo Dudamel begår Met-debut vid en livesändning, och Polarprisvinnaren Anna Netrebko gör två huvudroller.

Metropolitan Operabio säsongen 2020-21

Detta är  “The Mets”  femtonde säsong av direktsändningar på bio, som nu når ut till 2 200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. Man har hittills haft 29 miljoner biobesökare globalt. Folkets Hus och Parker har varit Mets svenska samarbetspartner sedan starten.

Vår egen operastjärna Peter Mattei gör huvudrollen i Mozarts örhänge Don Giovanni. Han var med redan första säsongen från Met med sin roll i Barberaren i Sevilla, och har återkommit flera gånger sedan dess. Mattei vann precis Expressens kulturpris Spelmannen.

Nina Stemme gör en av huvudrollerna i den visuellt starka uppsättningen av Richard Strauss Kvinnan utan skugga. Även Stemme har direktsänts från New York tidigare, i bl a Tristan och Isolde, Turandot och Elektra.

Anna Netrebko fick årets Polarpris, och är dubbelt aktuell denna säsong, med titelrollen i Aida och den kvinnliga huvudrollen i Nabucco.

“The Mets” musikchef Yannick Nézet-Séguin dirigerar sex av föreställningarna. Det är första gången en och samma dirigent står på pulten i så många direktsändningar på en säsong.

Sverigefavoriten Gustavo Dudamel, tidigare chefsdirigent för Göteborgs symfoniker, begår sin Metropolitan debut vid en direktsändning med en helt ny version av Mozarts klassiker Trollflöjten.

Säsongen innehåller totalt fyra nya uppsättningar: Aida, Trollflöjten, Don Giovanni och Dead Man Walking.

Teatergeniet Ivo van Hove gör två av dem. Han har tidigare satt upp ldirektsända teaterföreställningar från National Theatre i London, som All About Eve och Hedda Gabler. I sin Metropolitan-debut regisserar han både Don Giovanni och den moderna operan Dead Man Walking (komponerad 2000), som baseras på boken som 1995 blev film med Susan Sarandon (Oscar för bästa huvudroll) och Sean Penn, om en dödsdömd fånge och hans kontakt med en nunna.

Biljettförsäljningen för säsongen 2020-2021 av Metropolitan Live på bio  har skjutits upp från maj till 25 augusti. startar i Sverige i slutet av maj. På www.livepabio.se kommer information och spelplatser att publiceras successivt. Metropolitan-operan på bio distribueras exklusivt av Folkets Hus och Parker i Sverige.

Mer att läsa