“Midnatt i Paris” en av Woody Allens bästa filmer

Midnatt i Paris

“Midnatt i Paris” en av Woody Allens bästa filmer

“Midnatt i Paris” en av Woody Allens bästa filmer. Premiär fredag 2 september

I går kväll (30/9) var jag och såg förhandspremiären av Woody Allen´s senaste film “Midnatt i Paris”. jag brukar inte recensera filmer som jag har sett, men den här gången gör jag ett undantag.

Det är inte ofta jag går på bio, (undantag: opera från Metropolitan) men nu har det hänt två gånger den senaste veckan. I förra veckan såg jag Potiche och igår ikväll (30/8) var det förhandspremiären på Woody Allen´s senaste film ”Midnatt i Paris”.

Woody Allens filmer missar jag sällan, i alla fall inte i modern tid, och en orsak till detta är att jag gillar hans musikval till sina filmer. Musiken i ”Midnatt i Paris” utgör inget undantag, tvärtom. Dessutom är hans filmer oftast fint filmade och bara att se introduktionen gör att man genast längtar tillbaka till Paris.

Filmen handlar om Gil och hans författardrömmar, men framförallt om hans förkärlek till 20-talets Paris med dess rika kulturliv och genom sina nattliga äventyr får han träffa sina förebilder; den tidens kända författare målare och filmskapare, bl.a. Ernst Hemingway Scott Fitzgerald, Salvador Dali, Pablo Picasso, Toulouse Lautrec och inte minst den kände amerikanske kulturpersonligheten, Gertrude Stein, som i filmen hjälper honom med hans bok.

Ytligt sett handlar filmen om ett ungt par som beger sig till Paris tillsammans med hennes föräldrarna och ett annat ungt par.

Jag är mycket imponerad av hur Woody Allen lyckas att förflytta huvudpersonen från 2010 och ett nittiotal år tillbaka i tiden. Genialt och elegant! Huvudpoängen i denna romantiska komedi är förstås att Gil upptäcker att han är på väg in i ett liv som han egentligen inte vill leva och detta avslöjas i alla morrondiskussionerna mellan Gil och hans tilltänkta fru.

Filmen slutar naturligtvis lyckligt och där egentligen alla är vinnare. Gil hittar en fransk kvinna som liksom honom själv gillar när det regnar i Paris och de blivande svärföräldrarna andas ut när det visar sig att Gil inte längre är intresserad av att följa med tillbaka till USA och det planerade bröllopet med deras dotter.

Sammanfattningsvis bedömer jag detta som en av Woody Allens bästa filmer, men redan nästa år presenterar den 75-årige regissörens sin nästa film ”The Bop Decameron” som är inspelad i Rom. Det blir en spänd väntan, men den som väntar på något gott väntar aldrig förgäves. Eller hur?

Skådespelare
Owen Wilson,
Rachel McAdams,
Kathy Bates
Marion Cotillard,
Michael Sheen,
Adrien Brody,
Alison Pill

Ett smakprov från ”Midnatt i Paris”

Related posts