Mikael Samuelson baryton född 1951

Mikael Samuelson baryton född 1951 Mikael Samuelson baryton bl a på Oscarsteatern

Mikael Samuelson fick sitt stora genombrott när han spelade titelrollen i Fantomen på Operan på Oscarsteatern, under den rekordlånga spelperioden 1989–95. Hösten 2013 hade Mikael Samuelson huvudrollen i Göteborgsoperans uppsättning av musikalen ”La Cage Aux Folles”.

Mikael Samuelson baryton född 1951

Mikael Samuelson, född 9 mars 1951 i Njutånger, Hälsingland – uppvuxen i Västerås – är en svensk opera- och vissångare (baryton), skådespelare och kompositör. Han är son till Bror Samuelson.
Han har sin huvudsakliga utbildning i sång, dirigering och violin från Musikhögskolan i Stockholm. Som operasångare framträdde Mikael Samuelson under 1970-talet på Norrlandsoperan, på 1980-talet på Kungliga operan i Stockholm och Drottningholmsteatern, i bland annat Trollflöjten och Barberaren i Sevilla.
Efter Fantomen på Operan har han spelat i fler musikaler: Huvudrollen i Cyrano, på Oscarsteatern, Stockholm (motspelare bland andra Reuben Sallmander och Jeanette Köhn), Tevje i Spelman på taket på Malmö Musikteater (mot bland andra Ola Salo), konferencieren i Cabaret på Malmö Nöjesteater, Emile de Beque i South Pacific i Båghallarna, Malmö och huvudrollen/rollerna i Jekyll & Hyde – the musical på Chinateatern, Stockholm city(mot bland andra Myrra Malmberg och Sarah Dawn Finer). På Säffleoperan spelade han huvudrollen i Zorba under hösten 2009.

Riksteatern

Mikael Samuelson har även turnerat med Riksteatern 2000 i Lars Forssell – showtime med Lill-Babs Svensson och Evabritt Strandberg. 2007 spelade han fjärdingsman Rapp i Vilhelm Mobergs Marknadsafton (omarbetad med musikaliska inslag); motspelare var Peter Harryson, Cecilia Nilsson och Lena-Pia Bernhardsson.

I Hans Alfredsons melodramatiska pjäs Lille Ronny som gavs på Maximteatern hade Mikael Samuelson två roller. Han har även spelat Lustigs-Per/Ko-Pelle i Skinnarspelet i Malung två säsonger. 2004 spelade han titelrollen i Den helige gycklaren Sankt Franciskus, regisserad av Jan de Laval.

Mikael Samuelson är även verksam som romans- och vissångare. Särskilt uppskattad har han blivit för sina tolkningar av Birger Sjöbergs visor. Han har också sjungit Evert Taube, Carl Michael Bellman och Allan Pettersson samt medverkat på inspelningar av opera och klassisk sång.

Som kompositör har Mikael Samuelson bland annat tonsatt dikter av den bohuslänske diktaren Svante Söder. Tolv av dessa kom ut i april 2006 på en skiva med titeln Till den okända.

I början av 1990-talet spelade han redarsonen och kaptenen Rolf Dahlén i TV-serien Rederiet. Han gjorde även den svenska rösten till den ondskefulle Jafar i Disney-filmen Aladdin från 1992.

Läs mer