Minneskonsert för Ingvar Wixell – Malmö Opera

Minneskonsert förIngvar Wixell

Minneskonsert för Ingvar Wixell på Malmö Opera

Minneskonsert för Ingvar Wixell – en av Sveriges internationellt mest kända sångare på Malmö Opera

I dag den fjärde december anordnades det en extrainsatt Foajékonsert på Malmö Opera. Det var ovanligt mycket folk där och det var ju bara trevligt och jag hoppas att många av de närvarande passade på att se eftermiddagens föreställning av den av alla recensenter höjda föreställning till skyarna. Det är den värd.

Malmö Opera är så långt jag känner till först ut av de svenska operahusen att anordna en Minneskonsert och kanske beror det på att Ingvar Wixell dels avslutande sin karriär 2003 just på Malmö Opera genom att sjunga Musiklärarens parti i Richard Strauss “Ariadne från Naxos” dels att han sedan flera år tillbaka var bosatt i Malmö.

När jag läste om hans frånfälle den 10 oktober mejlade jag pressavdelningen på Deutsche Oper och informerade om att Ingvar Wixell hade avlidit så gick Deutsche Oper ut några timmar senare och meddelade att Giuseppe Verdi´s Requiem, senare i veckan skulle tillägnas Ingvar Wixells minne! Det har kanske ingenting alls med mitt mejl att göra, men jag tyckte att det var en mycket värdig hyllning för Ingvar Wixell.

I oktober månad i år dog Ingvar Wixell, några månader efter sin 80-års dag. Det är ingen tvekan om att Ingvar Wixell tillhörde den mest kända av gruppen svenska operasångare internationellt sett och väl i nivå med Jussi Björlings kändisstatus. Även med hänsyn tagen till att Ingvar Wixell debuterade på Kungliga Operan 1955 just fem är före Jussi Björling avled.

I år är det 100 år sedan året Jussi  Björling föddes och han har naturligtvis varit föremål för en hel del minnes- och hyllningskonserter under året  varav en av de största ägde rum i början av september på Kungliga Operan och i närvaro av kung Carl Gustaf och drottning Silvia. I den hyllningskonserten deltog kända både inhemska och utländska sångare.

När det gäller minneskonserter för Ingvar Wixell så har då inte jag hört tals om några sådana från  något av våra fem operahus. SVT har dock passat på tillfället och sänt ett minnesprogram. Det är kanske på det viset att det först kommer ett minnesprogram i samband med Ingvar Wixells hundraårsdag dvs 2031.

I samband med Ingvar Wixell´s frånfälle skrev jag ett inlägg här på Kulturbloggen, som du kan läsa här

I dag anordnade Malmö Opera, en extrainsatt s.k. Foajékonsert med medverkan av tre barytoner och en tenor. Egentligen kan man ju säga att det var fyra barytoner eftersom Michael Weinius började sin karriär som just baryton. De andra barytonerna heter i bokstavsordning: Jacob Högström, Bengt Krantz och Fredrik Zetterström. Dessutom medverkade Elisabeth Boström vid pianot. Egentligen skulle teaterchefen Bengt Hall ha medverkat som konferencier, men han var dessvärre sjuk och ersattes av Fredrik Zetterström, som också sa sig vara lite indisponerad, men det hade åtminstone jag svårt att upptäcka. Fredrik Zetterström ansåg att det var lite för tidigt att hålla en minneskonsert utan ansåg att hyllningskonsert var mer lämpligt att kalla dagens konsert. Det är en uppfattning som jag gärna delar.

På programmet stod några operaarior och några svenska visor av Birger Sjöberg och Evert Taube, men självfallet också Annorstädes vals som Ingvar Wixell tävlade med i Eurovision Song Contest 1965. Dessutom sjöng Michael Weinius bl a Am Meer ur Schuberts Schwanengesang och det var en riktig trevlig överraskning att lyssna till något som jag inte har hört tidigare. Det visade en sida av Michael Weinius som jag tyckte mycket om. Programmet inleddes av en duett mellan Don Carlos och Posa i Verdis opera Don Carlos. Mellan de olika arior och sångnummerna pratade de olika sångarna om sina erfarenheten och minnen kring Ingvar Wixell. Ett mycket uppskattat inslag.

Husets egen Bengt Krantz sjöng ett par uppskattade inslag båda signerade Birger Sjöberg och Jakob Högström fick på sin lott att  bl a sjunga en känd aria från Don Giovanni och Florez och Blanzeflor av Wilhelm Stenhammar. Fredrik Zetterström sjöng Evert Taubes Sommarnatt och det tillsammans med Michael Weinus tolkning av E lucevan le stelle tillhörde nog dagens stora publiknummer.

Avslutningsvis kan jag konstatera att det var en både fin och värdig hyllnings- och minneskonsert för en av våra absolut största sångare.

Vill du läsa mer om Ingvar Wixell kan du titta här

 

Related posts