Mira Pyne svensk sopran född 1974

Mira Pyne svensk sopran född 1974

Mira Pyne, sopran, gjorde 2008 bejublad debut som Tosca på Kungliga Operan i Stockholm i Operahögskolans årliga slutproduktion. Samma år utvaldes hon även att medverka som Marguerite (Faust) i SVT:s stora operasatsning Hotell Opera tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester. Produktionen TV-sändes i Sverige och Europa och visades på filmfestivalen i Cannes 2009. Omedelbart därpå följde hennes svenska och kritikerrosade genombrott med debuten som Magda i Folkoperans politiskt laddade uppsättning av Konsuln.

Mira Pyne svensk sopran född 1974

I konsertsammanhang har Mira Pyne gjort solistframträdanden med ett flertal svenska och europeiska symfoni- och blåsorkestrar inklusive Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios Symfoniorkester tillsammans med dirigenter som Tobias Ringborg och Jonathan Sheffer med en repertoar som omfattar de stora verken av Brahms, Beethoven, Verdi och Strauss. I december 2009 var Mira Pyne som enda solist medverkande vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset, ett framträdande som TV-sändes över stora delar av världen, samt vid fredsprisutdelningen i Oslo inför president Barack Obama.
Född i Stockholm och uppväxt i Värmland har Mira fått sin utbildning vid Musikhögskolan Ingesund i Arvika och vid Operahögskolan i Stockholm för professor Erik Saedén och Katarina Dalayman, samt gästprofessorer och dirigenter som Craig Ruthenberg, Peter Berne och Christian Badea.

Under studietiden har man kunnat se henne i roller som Tatyana (Eugen Onegin), Donna Anna (Don Giovanni), Elisabeth (Tannhäuser), Vitellia (La clemenza di Tito), i titelrollerna i Tosca och Suor Angelica, som Marietta (Die tote Stadt) och som Sieglinde (Die Walküre) mot Michael Weinius som Siegmund. Mira Pyne har erhållit ett flertal stipendier från bl a Kungliga Musikaliska Akademien.

Mira Pyne heter undret som visar sig ha en sopran som får det att skaka i väggarna. Bort rinner allt på scenen och kvar finns endast denna storartade röst: stålstark och sammetslen. Så till de senaste årens stjärnskott (Annalena Persson och Emma Wetter) har vi nu ännu en sopran. Minns hennes namn: Mira Pyne. Claes Wahlin, Aftonbladet.

Läs mer

Operalogg