Mitridate – Et fuldvoksent mesterværk

Mitridate - Et fuldvoksent mesterværk Design: Pia Carlsson

Mitridate Mozarts geniale ungdomsværk  er en unik blanding af moderne dans, visuel kunst, lysdesign, musik og dramatisk og virtuos sang

Mitridate – Et fuldvoksent mesterværk

Mozart var en frygtløs teenager på kun 14 år, da han komponerede Mitridate. Det ungdommelige og ambitiøse værk, der oprindeligt havde indlagt ballet emmer af et tidligt blomstrende og ekstraordinært komponistgeni.

Mozarts Mitridate er baseret på et skuespil af dramatikeren Jean Racine om Kong Mitridate og hans to sønner, der alle er forelskede i den samme prinsesse, Aspasia midt under en stor konflikt med Romerriget.

Mitridate bliver iscenesat af et stærkt kunstnerisk hold bestående af instruktøren Ralf Pleger, scenografen Alexander Polzin og koreografen Fernando Melo.
Pleger er en af tidens mest innovative instruktører og filmskabere. Han arbejder ofte med samkunstværk, hvor forskellige kunstarter interagerer og stræber altid efter at skabe værker, der ikke ligner noget der er set før. På samme måde er Polzins scenografiske univers præget af en vildtvoksende fantasi med et stærkt udtryk.

Fernando Melo koreograferer for dansekompagnier over hele verden og arbejder ofte med opera. Sammen har trioen blandt andet skabt en anmelderrost opsætning af Tristan og Isolde på La Monnaie i Bruxelles.

Den purunge komponist, Mozart, indledte i 1769 sin første Italiensrejse, og han skrev sit dramma per musica i Milano, hvor han havde de medvirkende sangere ved hånden. Det forventedes derfor, at han skræddersyede partierne til dem, og han overøste da også sine sangere med vokalt stjernedrys.

Komponisten skrev til sin far, at ”en arie skal være tilpasset sangeren som et vellavet sæt tøj”. Det må have været temmelig overvældende for en kun 14-årig dreng at stå over for en primadonna eller en besværlig tenor med speciale i ekvilibristiske tonespring. Mozart måtte da også gennem et strabadserende arbejde, før sangerne på det italienske teater var tilfredse.

Mozarts værk kræver rytmisk vitalitet og med 19 fantastiske dansere fra Skånes Danseteater får balletten i Mitridate nyt liv i form af højenergisk moderne dans. Dirigenten Lars Ulrik Mortensen er garant for temperament og glød i musikken, når Concerto Copenhagen fortolker Mozarts toner i historiske rammer på Gamle Scene.

Orkesterbesætningen er en (næsten) tro kopi af det italienske orkester, som uropførte Mozarts opera i Milano i 1770. Det betyder, at der er overordentligt mange violiner, ganske få bratscher, kun to celli og hele fem kontrabasser – altså en besætning med megen top og megen bund og ikke ret meget ”i midten”. Sådan spiller man ellers aldrig Mozart, og det er noget af det helt specielle ved denne opsætnig! Det vil uden tvivl give en noget anden klang, end man er vant til – foruden naturligvis, at Concerto Copenhagen spiller på de gamle instrumenter fra Mozarts tid (eller tilsvarende kopier).

Mitridate er en Co-produktion med Malmö Opera

KONSTNÄRLIGT TEAM

Instruktør: Ralf Pleger
Dirigent: Lars Ulrik Mortensen
Scenograf og kostumedesign: Alexander Polzin
Koreograf: Fernando Melo
Lysdesig: Olaf Freese

MEDVERKANDE

Mitridate: Stuart Jackson
Aspasia: Elísabet Einarsdóttir
Sifare: Emöke Baráth
Farnace: Morten Grove Frandsen
Ismene: Sarah Aristidou
Marzio: Sebastian Monti
Arbate: Kari Dahl Nielsen

LÄS MER