Moskva – operastad

moskva

Moskva – operastad

Moskva är Rysslands huvudstad och största stad, belägen vid Moskvafloden i den centrala delen av europeiska Ryssland. Det är även Europas folkrikaste stad med 12 miljoner invånare inom det federala stadsområdet.

Moskva

Bolshoi-Stora Teatern i Moskva

1776 gav Katarina II furst Urusov tillstånd att öppna en teater där både balett- och operaföreställningar gavs. Denna träbyggnad brann redan 1780, och den nya Petrovskijteatern blev en av de första byggnader i sten som byggdes i Moskva. Repertoaren bestod mest av sångspel och vaudeviller i rysk bearbetning, och några egentliga operor spelades nästan inte. 1805 brann också denna teater ned, och fast man fortsatte att spela i provisoriska lokaler var det fört efter återuppbyggnaden av Moskva efter Napoleonkrigen som den nya Bolsjoj-Petrovskijteatern kunde invigas 1825. även denna teater brann emellertid 1853 och först 1856 öppnades den nuvarande klassicistiska praktanläggningen Bolsjojteatern (”stora teatern”) (2156 platser). Inte ens med denna förnämliga lokal förmådde emellertid Moskva nå upp till nivån i S:t Petersburg, som förblev centrum för det ryska operalivet. Bolsjoj kunde visserligen berömma sig av uruppförandet av Tjajkovskijs Eugen Onegin, men sex av Rimskij-Korsakovs femton operor hade urpremiär på mecenaten Mamontovs privata scen som 1885-99 var den viktigaste platsen platsen för lanseringen av ryska operor. Där slogs också Sjaljapin igenom på allvar, trots att han debuterade först långt senare på Bolsjoj.

Bolsjojteatern hade en glansperiod 1904-06 och 1910-17, då kompositören Sergej Rachmaninov var kapellmästare, men efter revolutionen 1917 användes byggnaden också för politiska ändamål. Den sovjetiska staten utropades på Bolsjoj och Lenin höll åtskilliga tl på dess scen. Publiken förändrades efter tsartiden, men repertoaren fortsatte att vara ärkekonservativ i traditionella uppsättningar, och operaintresset växte så starkt att ongresspalatset i Kreml (5740 platser) måste tas i bruk 1961 som extrascen.

Sedan 1941 har Moskva haft två operahus i och med att Stanislavskij/Nemirovitsj-Dantsjenko-teatern sätter upp modernare opera- och balettföreställningar.

Andra operascener

Helikon-Operan

Länkar till operascener

Bolshoi Theatre

Galina Vishnevskaya Opera Centre

Helikon-Opera

Novaya Opera Theatre

Stanislavsky and Nemirovich-Danchenko Academic Music Theatre

Related posts