Mozarts Bortförelsen fra seraillet i Musikhuset

Mozarts Bortförelsen fra seraillet i Musikhuset Foto: Anders Bach

Det blev långa stående applåder efter premiären på operachefens Philip Kochheims version av Mozarts Bortförelsen fra seraillet eller som vi kallar sångspelet för Enleveringen ur seraljen. 

Mozarts Bortförelsen fra seraillet i Musikhuset

Det är extra roligt att få uppleva ett verk som spelas sällan åtminstone i de skandinaviska länderna. Tidigare har jag bara upplevt den som en familjeföreställning på GöteborgsOperan och en version av operagruppen Kamraterna.

Regissören skriver i programbladet att det är en av Mozarts mest populära operor, Bortførelsen fra seraillet,  udforsker den fascinerende og komplekse konstellation af kærlighed og had: To kvinder er fængslet af den mægtige Bassa Selim i seraillet, mens deres partnere forsøger at befri dem. Men ønsker disse kvinder virkelig at undslippe? Eller har de fundet noget, som de aldrig havde drømt om før?

Regissören och hans team hade valt att förlägga handlingen i modern miljö dvs teamet har förvandlat seraljen i ett orientaliskt harem till en modern Golden Cage dvs i ett fysiskt rum där ingen har möjlighet att undkomma sina känslor.  Det fungerar så där.

I originalversionen är det Belmonte som räddar Konstanze och Blonde ur fångenskapen, men i denna uppsättning skulle man kanske kunna säga att alla räddar sig själva ur en sorts fångenskap? Och börjar ett helt nytt liv där det är oklart med vem och vilka!

Personligen tycker jag att det borde vara fullt möjligt att behålla både kompositören och librettistens idéer och tankar om verket. Det är en uppdatering och modernisering som skalar bort en stor del av den ursprungliga handlingen.

I grunden handlar det ju om Mozarts musikaliska tankar om människans förhållandena till och om varandra även om det är långt till hans senare mästerverk Figaros bröllop eller Don Giovanni.

Uppsättningen är fint gjord  och både scenografi och kostymer passar bra i sammanhanget och den nyskrivna översättningen fungerar utmärkt speciellt när man kan se den. Dessutom förs en del av dialogen på engelska vilket är bra om man inte behärskar det tyska språket

Musikaliskt är det kraftfullt och på en hyfsad god nivå, men här finns säkert utrymme till förbättringar redan vid nästa speltillfälle.

Det blev en sångarfest utan dess like och med stor bredd och jämnhet i ensemblen. De flesta av sångarna lyssnade jag på för första gången, men såväl Konstanze som Blonde har jag upplevt tidigare och tillsammans med sina “män” tillhör de föreställningens absoluta höjdpunkter.

Det blev sammanvägt en fin upplevelse och en upplevelse som du inte skall missa när  uppsättningen går ut på sin Danmarksturné., men tänk gärna på att föreställningen sjöngs av två sångarlag

 

Om föreställningen

Premiär 21.2.2020 på Musikhuset i Aarhus

Upphovspersoner

Musik: W A Mozart
Libretto:Johann Gottlieb Stephanie d y med ny dialog av Philipp Kochheim och sångarlaget

Konstnärligt team

Dirigent: Claus Efland, Regissör: Philipp Kochheim, Scenografi: Emily Bates, Kostymdesigner: Mathilde Grebot, Ljusdesigner: Ib Asp

Medverkande

Konstanze: Clara Thomsen, Belmonte: Sven Hjörleifsson, Blonde: Cassandra Lemoine, Pedrillo: Martin Lechleitner, Osmin: Hakan Tirasoglu, Bassa Selim: Christoph Gareisen, Aarhus Symfoniorkester

Mer att läsa