Mozarts c-moll mässa blir balett

Mozarts c-moll mässa blir balett
Mozarts c-moll mässa blir balett

Mozarts c-moll mässa blir balett

Mozarts mässa i c-moll blir balett – premiären direktsänds i Kungsträdgården 13 september

Mozarts c-mollmässa blir balett i en totalupplevelse av klassisk musik och modern dans. Även elever från Svenska balettskolan och Lilla Akademien medverkar i ett nykorograferat verk där publiken får uppleva hur dans och musik projiceras mellan stora scenen och Guldfoajén. Totalt medverkar ett 150-tal dansare, solister, korister och musiker. Något liknande har aldrig tidigare gjorts på Kungliga Operan.

Den belgiske koreografen Stijn Celis har skapat ett nytt verk för Kungliga Baletten till Mozarts berömda mässa. Förutom dansare medverkar Kungliga Operans Kör, sångsolister och Kungliga Hovkapellet. Urpremiären av MOZART mässa i c-moll inleder Kungliga Balettens säsong och är Johannes Öhmans första premiär som balettchef på Kungliga Operan.

 

Det är intressant när moderna koreografer möter den här formen av klassisk musik eftersom de nödvändigtvis inte utgår ifrån den klassiska balettens estetik. Stijn Celis har ett väldigt subtilt rörelsespråk som rymmer många känslomässiga dimensioner,

säger Johannes Öhman. ̶

Jag upplever en stark känsla av frihet när jag lyssnar på c-mollmässan och den känslan vill jag förmedla genom dansarna,

berättar Stijn Celis.

Förutom Kungliga Baletten, hovkapellet, sångsolister och operakören deltar också elever från Svenska Balettskolan och Lilla Akademien som tillsammans uppför verket Orkestern i ny koreografi av Stina Nyberg. Delar av publiken kommer få se verket i Guldfoajén som samtidigt projiceras till en duk i salongen. Den pianokonsert som spelas i salongen kommer i sin tur höras i Guldfoajén. Något liknande har aldrig tidigare gjorts på Kungliga Operan.

 

Stycket utforskar relationen mellan musik och dans, man kan se det som ett försök att ”göra” ljuden i musiken,

berättar Stina Nyberg

Annars brukar man se dansen som en slags illustration till musiken, men här har jag tänkt tvärtemot.

fortsätter Stina Nyberg.

Premiären direktsänds i Kungsträdgården

För första gången i Kungliga Operans historia ska en premiär direktsändas på storbildsskärm i Kungsträdgården. Den 13 september klockan 19.00 får utomhuspubliken chansen att njuta av MOZART mässa i c-moll och Orkestern i det fria. Samma dag får man dessutom möjligheten att få möta dansare på nära håll då Kungliga Baletten närvarar i Kungsträdgården från klockan 12.00.

För mer detaljerat program se här

Medverkande i MOZART mässa i c-moll

Koreografi: Stijn Celis

Musik: Wolfgang Amadeus Mozart

Dirigent: Andreas Stoehr

Scenografi och ljus: Jens Sethzman

Kostym: Catherine Voeffray

Kungliga Baletten

Kungliga Operans solister

Kungliga Operans kör

Kungliga Hovkapellet

Orkestern

Koreografi: Stina Nyberg

Musik: Wolfgang Amadeus Mozart

Dirigent: Mark Tatlow

Dansare från Kungliga Svenska Balettskolans avgångsklass

Elever från Lilla Akademien

Related posts