Mozart´s Requiem – S:t Petri kyrka – Malmö

W A Mozart - österrikisk kompositör 1756-91
W A Mozart - österrikisk kompositör 1756-91
W A Mozart – österrikisk kompositör 1756-91

Mozart´s Requiem – S:t Petri kyrka – Malmö

Förlängd operaweekend avslutades med W A Mozart´s Requiem i S:t Petri kyrka i Malmö

Kyrkoåret avslutades i går söndag med att W A Mozart´s Requiem KV 626 gavs i S:t Petri kyrka inte bara en gång utan två gånger, men det var också avslutningen på en fantastisk operahelg.

Själv kom jag om inte precis med andan i halsen så i alla fall i senaste laget, vilket ju innebar att de bästa platserna redan var upptagna. Från början hade jag tänkt mig att jag skulle uppleva andra föreställningen, men mitt undermedvetna spelade mig ett spratt så jag valde trots allt första föreställningen. I efterhand är det kanske glasklart att jag skulle ha följt min ursprungliga tanke.

Genom min sena ankomst fick jag om inte den sämsta platsen så då näst intill. Mitt problem, förmodligen ett hörselproblem, gör att jag har behov att kunna se sångarna för att uppnå den fullständiga musikupplevelsen.

Men jag ångrar ingenting för jag har många gånger tänkt att jag skulle vilja uppleva Mozarts fantastiskt vackra och berörande sista skapelse och när det nu åter fanns möjlighet till detta i min näromgivning var valet enkelt.

Självklart har jag lyssnat på delar av verket vid åtskilliga tillfällen bl a ett par av satserna på Philips introduktionscd till “The Complete Mozart Edition” där man har samlat inspelningar av Mozart´s samlade verk. Dessutom känner jag igen flera av satserna från Milos Foremans kända film “Amadeus”.Detta var dock första gången som jag upplevde verket i sin helhet och på en avsedd plats – en kyrka.

Möjligheten att få uppleva verket med några av mina favoritsångare gick inte att avstå från. Dessutom är det i ett kyrkorum an skall uppleva detta vek, även om jag har starka reservationer kring akustiken i just S:t Petri kyrka.

Tyvärr stördes min upplevelse också av att några föräldrar hade valt att med sina små barn till evenemanget. Situationen förbättrades ju inte av att man småningom valde att lämna kyrkan förmodligen på grund av den närmaste omgivningens tydligt visade irritation. För ordningens skull vill jag starkt understryka att jag personligen inte deltog i detta tydliga minspel även om jag i sak delade deras irritation. Kanske borde kyrkans ledning överväga att anordna särskilda aktiviteter för dessa våra minsta?Alla skall ju vara välkomna till kyrkan. Eller hur?

Det var hur som helst en mäktig, berörande och inlevelserik musikupplevelse, som vi fick ta del av. Speciellt imponerades jag av musikernas starka insats,men självfallet även av kör och solistinsatserna, men kanske var det ändå helheten av de samlade insatserna som jag minns bäst efteråt.

Mozart´s requiem avslutade också en fantastisk musik- och operahelg, som började med Gioacchino Rossini´s opera seria “Semiramis” på Den Kongelige opera i Köpenhamn och Kungliga operans premiär på Giuseppe Verdi´s “Maskeradbalen”, som också samtidigt är inledningen på nästa års firande av att det nu är 200 år sedan kompositören föddes. Dessutom hann jag med att uppleva ett annat stort körverk nämligen Carl Orff´s “Carmina Burana” på Folkoperan, men också Adam Lundgren med flera i den romantiska ungdomsfilmen “Bitchkram” på filmhuset Sergel.

Du kan läsa min uppfattning och intryck av dessa olika operaupplevelser genom länksamlingen som följer här under:

Semiramis på DKT

Carmina Burana på Folkoperan

Premiären på Maskeradbalen på Kungliga Operan

Årets sista Sopplunch på Malmö Opera

Medverkande i S:t Petri kyrka i Malmö

S:t Petri Kyrkokör & Petri sångare

Capella Lundensis

Kristina Hellgren – sopran

Maria Streiffert – alt

Rickard Söderberg – tenor

Daniel Hällström – bas

Alexander Einarson – dirigent

Related posts