MSO presenterar programmet för 2022-23

MSO presenterar programmet för 2022-23 Sibeliusfestival TvŒ veckor, sju symfonier och Robert Trevino pŒ pulten, det Šr fšrutsŠttningarna fšr denna ambitišsa Sibeliusfestival. Den inleds med tonsŠttarens avsked till symfonigenren, den suggestiva och storslagna sjuan frŒn 1924. Det Šr en av de fšrsta symfonierna som komponerades i en enda lŒng, sammanhŠngande sats. Den stŠlls mot Symfoni nr 1, som komponerades ett kvartssekel tidigare. Inledningen Šr ytterst lŒgmŠld med klarinett och mullrande puka och finalen en utdragen och gripande kamp mellan konflikt och fšrsoning. Konsertprogram Sibelius, Jean Symfoni nr 7 (1922-24) Sibelius, Jean Symfoni nr 1 (1898-99) Medverkande Malmš SymfoniOrkester Robert Trevino dirigent

MSO, Malmö SymfoniOrkesters kommande säsong tar med publiken på en resa som leder både inåt och ut i världen. I programmet ingår bland annat Mozarts Requiem, där vi får sällskap i sorgens landskap, Alfvéns Bergakungen som bjuder på en magisk resa bland troll och sjöjungfrur och flera konserter med MSOs hedersartist Håkan Hardenberger, där vi bland annat besöker Ungern, Österrike och Paris.

MSO presenterar programmet för 2022-23

Andreas Hanson, orkesterns nye programchef, ser fram emot att fler malmöiter tar till sig konserthuset som sitt eget.

– Under min ledning vill jag att vi gör upp med myten att symfonisk musik är svårtillgänglig. Det krävs inga förkunskaper om klassisk musik för att kunna ta del av vårt program. Det enda som krävs är en öppenhet inför musiken. Kom och låt dig översköljas.

Musik har aldrig har varit så lättillgänglig som den är idag, fortsätter Andreas. I din telefon finns all världens musik som du kan koppla upp dig mot när som helst. Men det som sker i konsertsalen är unikt, något som finns till just bara i det ögonblick där vi – orkestern och publiken, delar samma rum.

KONSERTSERIER FÖR ALLA

Med denna tanke har MSO i år satsat på konsertserier för den kommande säsongen som är riktade mot en publik som kanske inte är så vana vid att gå på klassiska konserter. Brons-serierna består av fyra konserter som på olika sätt kan öppna dörren till den symfoniska musiken.

Äntligen kan vi välkomna in publiken i konsertsalen igen! säger Line Breuning, chef för publikutveckling på Malmö Live Konserthus. För att möta den nya publiken har vi utformat våra abonnemangsserier så att det finns serier att välja mellan för dem som inte vill köpa ett stort paket.

DIRIGENTER SOLISTER OCH URUPPFÖRANDEN

Under våren 2023 ger Robert Trevino en storslagen Tjajkovskijfestival och dessförinnan har MSO flera prominenta gästande dirigenter – bland andra Bertrand de Billy, Ryan Bancroft och Marie Jaquot, alla dirigenter med prominenta chefsdirigentuppdrag i Europa.

Kareem Roustom

I programmet finns det även flera uruppföranden, ett exempel är den syriskamerikanske tonsättaren Kareem Roustoms verk Strange Sea. Roustoum har hämtat inspiration både från Edith Södergrans dikt Det underliga havet och den palestinske poeten Ghayath Almadhouns dikter.

Att vi kan erbjuda publiken ett starkt och hoppfullt program i en tid där vi står inför stora utmaningar är viktigt, säger Maria Frej, VD för Malmö Live Konserthus. Nu mer än någonsin behöver vi samla oss kring musiken och de gemensamma upplevelserna för att hitta kraft och inspiration till att ta oss till det nya normala, där vi inte alltid vet hur framtiden kommer att se ut.

LÄS MER

Operalogg