München operastad med Bayerische Staatsoper

München operastad med Bayerische Staatsoper

München operastad med Bayerische Staatsoper

München är huvudstad i delstaten Bayern i södra Tyskland. Den är kretsfri stad i regeringsområdet Oberbayern, är Tysklands tredje största stad och har omkring 1,3 miljoner invånare.

Munich – In English

München – Travel Guide

Bayerische Staatsoper  i München

Bayerns huvudstad har inte mindre än fyra operascener i kronologisk ordning: Cuvilliés-Theater, Nationaltheater, Theater am Gärtnerplatz och Prinsregententheater.

Cuvilliés-Theater byggdes 1750-53 i anslutning till det kungliga residenset, och den hetter också Residenz-Theater fram till andra världskriget. Här uruppfördes Mozarts Idomeneo 1781. Residenz-Theater förstördes under andra världskriget men till all lycka hade man monterat ned inventarierna och den invändiga utsmyckningen så att man kunde återskapa den ursprungliga salongen då teatern (436 platser) byggdes upp igen i en annan del residenset. Nyinvigningen ägde rum 1958 och teatern används idag till rokokooperor och verk som inte lämpar sig för den stora scenen.

Nationaltheater (Bayerische Staatsoper) byggdes 1811-16 som ersättning för stadens första operahus på Salvatorplatz, vilken stängdes 1799. Redan 1823 brann den nya byggnaden, men återuppfördes i sträng klassicistisk stil. Nationaltheatern stod så tills den förstördes i ett flyganfall 1943. Under hovkapellmästare Karl Lachners ledning (1836-67) blomstrade operan. Han gick först och främst in för Wagners verk, och sedan Ludvid den II av bayern hade inbjudit Wagner till München uruppfördes Tristan och Isolde 1865 på nationaltheatern med Hans von Bülov som dirigent och 1868 Mästersångarna i Nürnberg. 1869 genomdrevs uruppförandet av Rhenguldet och 1871-0 av Valkyrian mot Wagners vilja. Men det var inte bara Wagner som stod på programmet utan även Verdi. 1894-98 var Richard Strauss hovkapellmästare och lade grunden till Münchens Strausstradition, trots att kompositören själv lämnade sin födelsestad i vredesmod.

Under första hälften av 1900-talet upprätthöll en rad framstående dirigenter posten som generalmusikdirektor i München: 1904-11 Wagnerdirigenten Felix Mottl, 1912-22 Bruno Walther, som utöver Strauss och Wagner gick in för Pfitzner och bl a uruppförde Palestrina 1917, samt 1922-35 Hans Knapperbusch. De sista fem åren innan teatern lades i ruiner präglades av Clemens Krauss, som i synnerhet stod för förnämliga Straussföreställningar, t.ex. uruppförandet av Friedenstag (1938) och Capriccio (1942). Till ensemblen hörde bl a Viorica Ursuleac, Adele kern, Hilde Güden, Georgine von Milinkovic, Peter Anders, Horst Taubmann, Hans Hotter och Ludwig Weber.

Under de tjugo år Nationaltheater låg i ruiner spelade ensemblen i Prinzregententheater under dirigenter som Georg Solti, Rudolf Kempe, Ferenc Fricsay och Joseph Keilberth. Repertoaren berikades de åren med en del moderna verk, främst av Hindemith, Orff och Henze, men i övrigt var kärnan då som tidigare Mozart Wagner och Strauss. 1963 kunde man fira öppnandet av den återuppbyggda Nationaltheatern (1773 platser) med Strauss Die Frauen ohne Schatten och Wagners Mästersångarna i Nürnberg, och sedan dess har Bayerische Staatsoper åter varit ett av Europas ledande operahus med en lång rad stjärnsångare och dirigenter som Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Riccardo Muti och inte minst Wolfgang Sawallisch, som var musikalisk ledare från 1971 till ….

Sommaren 1988  uppfördes samtliga femton operor av Richard Strauss.

Theater am Gärthnerplatz (932 platser) har under olika namn som Münchener AktienVolkstheater, Königliches Volkstheater och Bayerische Staatsoperette tjänat den lättare musan sedan den öppnades 1865. Sedan 1960-talet har man förutom operetter och musikaler i allt större grad också spelat operor som inte ges på Bayerische Staatsoper, t.ex. Sjostakovitjs Näsan, Purcells The Fairy Queen, Henzes La cubana, samt standardrepertoaren, t.ex, Mozarts operor sjungna på tyska.

Prinzregententheater (1012 platser) byggdes 1901 i stil med festspelshuset i Bayreuth och var liksom detta avsett enbart för uppföranden av Wagners verk, men längre fram kom också Mozart och andra till. Teatern tjänade från 1945 fram till återinvigningen 1963 som lokal för Bayerische Staatsoper, men är nu huvudsakligen platsen för orkesterkopnserter. Müncherner Opernfestspiel har ägt rum varje sommar sedan 1901 med tyngdpunkten på Wagner, Mozart och Strauss.

Länkar till operascener

Bayerische Staatsoper

Staatstheater am Gärtnerplatz

Operafestivaler

Münchener Biennale

Münchner Opern-Festspiele

 

Related posts