Musica Vitae – säsongsupptakt – Döden och Julia

Karolina Bengtsson – fote: Tore Sjöqvist

Musica Vitae – säsongsupptakt – Döden och Julia

Musica Vitae och konstnärliga ledaren Malin Broman bjuder tillsammans med unga stjärnskottet Karolina Bengtsson upp till säsongsupptakt med en ny produktion – Döden och Julia – en nytolkning av handlingen i Shakespeares berömda pjäs ur ett annorlunda perspektiv. Lite senare i höst väntar uppträdande på Malmö Chamber Music och turné till Japan för orkestern.

Hösten 2018 blir en händelserik period för Musica Vitae med en veckolång turné till Japan i början av oktober. Men innan dess hörs orkestern på ett flertal spelplatser i södra Sverige. Först ut är en ny spännande produktion – Döden och Julia – signerad tonsättaren Daniel Nelson och textförfattaren och dramaturgen Tuvalisa Rangström. Verket följer handlingen i Shakespeares Romeo och Julia men ur ett annorlunda perspektiv. Dottern sjungs av Växjös unga stjärnskott Karolina Bengtsson medan Julia gestaltas av Musica Vitaes Malin Broman på soloviolin.

Vi hör också musik från Beethovens första stråkkvartett, som inspirerats av Shakespeares pjäs, samt Tjajkovskijs kanske allra främsta kammarmusikaliska verk: Souvenir de Florence – Minnen från Florens.

Hösten går sedan vidare för Musica Vitae med en Familjekonsert i Växjö Konserthus den 15 september som går i Japans tecken och medverkan i festivalen Malmö Chamber Music den 21 september, innan det bär av österut i början av oktober för orkesterns stora Japanturné.

Med Döden & Julia gör Susanne Rydéns sin sista produktion som orkesterchef för Musica Vitae. Hon tillträder den 1 oktober tjänsten som VD för Musik i Syd. Som ny orkesterchef välkomnar orkestern Andreas Lönnqvist, som har varit verksam i många olika roller i det svenska musiklivet de senaste åren, bland annat som dirigent på Malmö Opera och som ledare för Lunds Studentsångare.

Välkommen på öppen repetition onsdagen den 5 september kl. 12.00 i Utvandrarnas Hus, Växjö. Fri entré.

Lyssna på musik ur Döden & Julia här

Karolina Bengtsson

Sopranen Karolina Bengtsson är uppvuxen i samma trakter som 1800-talets världsstjärna Christina Nilsson, i Huseby två mil söder om Växjö. Karolina började studera klassisk sång som elvaåring och blev som artonåring antagen till Operahögskolan i Köpenhamn med högsta möjliga poäng.

Malin Broman

Från säsongen 15/16 verkar Malin Broman som konstnärlig ledare för kammarorkestern Musica Vitae. Hon är första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester och är en ofta sedd gäst hos bland annat Göteborgs Symfoniker, BBC Scottish Symphony Orchestra, Mahler Chamber Orchestra och Chamber Orchestra of Europe. Sedan 2008 är Broman ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien liksom violaprofessor vid Edsbergs Musikinstitut i Stockholm.

Daniel Nelson

Tonsättaren Daniel Nelsons musik har spelats vid konserter och festivaler i såväl Europa, Asien och Australien som Nord- och Sydamerika och han har arbetat med orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Franska Nationalorkestern och Kungliga Filharmonikerna. Hans första opera, Stolthet och fördom, hade premiär vid Vadstenaakademien 2011 och blev en stor kritik- och publikframgång. Nelson har tidigare komponerat en kontrabaskonsert för Musica Vitae.

Tuvalisa Rangström

Tuvalisa Rangström är skådespelare och dramatiker. Hon har arbetat på en mängd stads- och länsteatrar i Sverige, gjort radioteater, TV och skrivit operalibretton. Hon är även barnboksförfattare.

Musik av

Ludwig van Beethoven, Daniel Nelson, Pjotr Tjajkovskij

Medverkande

Musica Vitae

Malin Broman – violin, solist och konstnärlig ledare

Karolina Bengtsson – sopran

Tuvalisa Rangström – textförfattare, dramaturg

Speldatum

Växjö Palladium, fredag 7 september, kl. 19.00, (Introduktion kl. 18.15)

Kristianstad Kulturkvarteret, lördag 8 september kl. 18.00, (Introduktion kl. 17.15)

Karlshamn Lokstallarna, söndag 9 september kl. 18.00

Kommande konserter med Musica Vitae

Festkonsert för hela familjen med Växjö Kulturskola, lördag 15 september, kl. 15.00

Malmö Chamber Music, fredag 21 september, St Andreas kyrka, Malmö, kl. 21.00

OM

Vi som arbetar med, och älskar musik, vet vilken stor betydelse musiken har för många. Musik berör, ger tröst, glädje, gemenskap och är också utvecklande. Musik berättar om livet – musik är en väsentlig del av livet.

Musik i Syd är en musikinstitution i Skåne och Kronoberg med syfte att ge människor tillgång till skapande och levande musikupplevelser. Det är ett kulturpolitiskt uppdrag och del av en aktiv kulturpolitik med målet att göra levande musik tillgänglig även utanför de större städerna. Genom Musik i Syds olika verksamheter får därmed vuxna och barn i regionen möjlighet till kvalitativa musikupplevelser på platser där man annars inte skulle ha möjlighet att producera och framföra liknande utbud.

Related posts