Musik på slottet

musikpaslottetstockholm
Musik på Slottet

Musik på slottet – Stockholm

Mötespunkt för musikälskare
Musik på Slottet, under ledning av Anna Eklund – Tarantino, är mötespunkt för musikälskare från hela världen med tyngdpunkt i den klassiska musiken med spännande inslag av jazz och andra genrer. Musikintresserade turister och kryssningsgäster har under åren kommit till Stockholm och njutit av ljuva klanger i den kungliga miljön. Generalprogrammet bjuder på stjärnor, favoritartister och unga solister. Kom till Slottets historiska gemak och lyssna till musik som sträcker sig från känd repertoar till rariteter. Orkesterprogram samsas med kammarmusik och jazztoner.

En av Stockholms äldsta musikfestivaler
Musik på Slottet firade 2010 40-årsjubileum och är därmed en av Stockholms äldsta musikfestivaler. Det var i juli 1970 som Kung Gustav VI Adolf inbjöd den unge violinisten och kapellmästaren Mats Liljefors att ge konserter på Stockholms Slott. Invigningskonserterna klingade ut över Norrström i Bernadottebibliotekets förmak. Succén var snart ett faktum. Musik på Slottet hade kommit för att stanna och redan 1971 flyttade festivalen till Antikmuseum, som rymmer 300 personer. 1974 gavs den första Musik på Slottet-konserten i Slottskyrkan med kammarorkester och kör, på programmet stod bl.a. Vivaldis Gloria. 1976 kom turen till Karl XV-salen, som lämpar sig ypperligt för kammarmusik. Sedan 1980 har de flesta orkesterprogrammen ägt rum i Rikssalen, som är Slottets största sal med plats för ca 600 åhörare.

Medverkande artister genom tiden
Magnifika artister som medverkat under årens lopp är bl.a. Svjatoslav Richter, Svend Asmussen, Wolfgang Schneiderhan, Birgit Nilsson, Nicolai Gedda, Elisabeth Söderström, Erik Saedén, Gösta Winbergh, Natalie Gutman, Mischa Maisky, Arne Domnérus, Putte Wickman, Håkan Hardenberger, Anne Sofie von Otter, Katarina Dalayman, Doris Soffel, Malin Byström, Peter Mattei, K-M Fredriksson, Ola Salo, Sven – Bertil Taube, Marie Fredriksson. Många artister framträdde på Slottet redan innan de blivit internationellt uppmärksammade.

Länk till Musik på Kungliga Slottet i Stockholm

Related posts