Musikal om Judy Garlands konsertturné i Sverige

Musikal om Judy Garlands konsertturné i Sverige

För exakt 50 år sedan, 19 – 25 mars 1969, gjorde Judy Garland en konsertturné i Sverige och Danmark. Den kom att bli hennes livs sista. I nya föreställningen Drömmen om regnbågen berättas för första gången på scen om Garlands tid i Sverige med musik, “Garlandsk” humor och svärta. Och om natten efter Judys begravning i New York tre månader senare, då Stonewallupproret utbröt och blev startskottet till Priderörelsen. I rollerna ser vi med Anna Bromee och Stefan Clarin. Förställningen har tagits fram under Anna Bromees tid som Artist in Residence på Vara Konserthus och har urpremiär i Göteborg 13 juni 2019 och går på turné 2019-2020.

Musikal om Judy Garlands konsertturné i Sverige

Judy Garland slog igenom som 16-åring när hon sjöng Somewhere over the rainbow i filmen Trollkarlen från Oz. Älskad av en hel värld, men ständigt rädd att inte räcka till som artist och människa. Men Judy hade ett överlevnadsvapen. Humor. Och förmågan att när hon var som längst nere på botten uppriktigt tro på och kämpa för att livet kan vända. En gayikon som tidigt stod upp för sina HBTQ-fans. Drömmen om regnbågen tar sitt avstamp i ett oväntat och humoristiskt möte mellan Judy och en journalist på ett flygplan mot Stockholm i mars 1969. Mellan spelscenerna klingar Garlands klassiska sånger från hennes konserter. Allt landar i en vacker framåtrörelse till vår tid.

2019 är det 50 år sedan Judy Garlands Sverigeturné – och sedan Pride-rörelsens födelse. Detta jubileumsår spelar Anna Bromee och Stefan Clarin den musikaliska, berörande och humoristiska föreställningen Drömmen om regnbågen i ett Artist in Residence-samarbete med Vara Konserthus.

Om Anna Bromee

Anna är skådespelare  och manusförfattare. Senaste åren har hon synts i flertalet TV-program, bland annat Familjen Rysberg på SVT, DoobidooJävla klåpare på TV12 och under fem säsonger som en av de fasta skådespelarna i Partaj på Kanal 5. På teaterscenen är hon 2019 bland annat aktuell på Sverige-turné med musikteaterföreställningen En frid(a) för själen – en livsresa med Anni-Frid Lyngstads musik. 2018 tilldelades hon Povels Penna – ett hederspris i Povel Ramels namn för manusförfattare, samt Laila Westersund-stipendiet. Anna fick Sällskapet Stallfåglarnas Humorpris 2017. Det delas ut var femte år, och har tidigare gått till bland andra Sissela Kyle, Lena Nyman och Margaretha Krook. 2015 kom hennes debutalbum ut; Jag ville dansa med lyckan – Edith Piaf på svenska. Där sjunger Anna sina egna Piaf-översättningar i nya arrangemang solo och i duetter med Kajsa Ernst, Babben Larsson och Gladys del Pilar.

Om Stefan Clarin

Stefan är skådespelare och musikalartist. 2019 är han aktuell med den manliga huvudrollen i musikalen En alldeles särskild dag, en produktion av Malmö Opera och Helsingborgs Stadsteater. 2018 spelade han fyra roller i musikalen Ghost på Chinateatern i Stockholm. Bland de många stora musikaler Stefan gjort minnesvärda roller i finns La cage aux folles på Oscarsteatern i Stockholm, där han också spelade i storsuccén Spamalot. Han har även medverkat i Jersey BoysSugar – i hetaste laget och The Producers. 

Drömmen om regnbågen har premiär i Göteborg 13 juni 2019 – och går på Sverigeturné 2019 – 2020.

Fotograf: Gustav Gräll

Medverkande

ANNA BROMEE & STEFAN CLARIN
Regi: HEDVIG CLAESSON
Kostym: MARIANNE LUNDERQUIST
Mask: MIA BENGTSSON
Producent: VARA KONSERTHUS

OM

Vara Konserthus drivs med stöd av Vara Kommun och Västra Götalandsregionen. Varje år besöker cirka 60 000 personer i alla åldrar en föreställning på Vara Konserthus. Sammanlagt visas här runt 180 föreställningar på år.

Sedan år 2004 ärBohuslän Big Band knutet till Vara Konserthus verksamhet.