Musikhögskolans sånglinje på Malmö Opera

Kammarkonserter Kammarkonserter

I lördags var det dags för den traditionella konserten med deltagare i sånglinjen på Musikhögskolan  på Malmö Opera. Konserten ges som en Kammarkonsert i Övre Foajén och ligger på tidig eftermiddagstid och alltid på en lördag.

Alltså det ges ett tiotal kammarkonserter under säsongen och det är alltid med ett varierat program som levereras av artister anställda i operahuset på Fersens väg, men några gånger per säsong medverkar elever från Musikhögskolan i Malmö.

I kammarkonserten medverkade i tur och ordning: Emil Lundqvist, Moa Karlsson, Ola Heinpalu, Synnöve Ekström, Johan Kyhle, Torstein Fosmo och Line Juul Andersen. I Sångklassen ingår också Sara Eriksson och de tre sistnämnda sångarna har sin mastersutbildning förlagd till Malmö Opera och kommer också att medverka i flera uppsättningar under säsongen bl a i urpremiären av Benjamin Staerns Snödrottningen. För ackompanjemanget svarade som vanligt, med bravur, Conny Antonov.

Det bjöds  på ett varierat program med romans- och operaarior, men också ett utdrag från operettens värld. Efter att ha lyssnat på dessa unga sångare känns det inte som jag behöver vara särskilt orolig för operans framtid och samtliga sångare visade framfötterna och särskilt vill jag framhålla Moa Karlsson och Synnöve Ekström bland damerna och Johan Kyhle och Torstein Fosmo bland herrarna, men som tidigare konstaterat det var utmärkta insatser också från nu inte särskilt nämnda sångare.

Bland kompositörerna var det verk av W A Mozart som dominerade och det var med arior från  La clemenza di Tito, Don Giovanni,  Figaros bröllop och Mitridate, re di Ponto.

Konserten avslutades av barytonisten Emil Lundqvist och basen Ola Heinpalu med en av slutariorna från Don Giovanni och det var ett nummer som publikenlivligt uppskattade.

Roligast insatsen svarade dock Torstein Fosmo dels med sin bakvända presentation av några små sångpärlor signerad Benjamin Britten. I Riccardos aria från Verdi´s Maskeradbalen visade han prov på sin operakonst.

Tenoren Johan Kyhle visade sin bredd och mångsidighet såväl i duetten med Synnöve Ekström och som solist i det avslutande numret, innan paus, nämligen som Danilo i Franz Lehárs Glada Änkan. Hans högst personliga tolkning av Una furtiva lagrima ur Donizettis Kärleksdrycken hör till en av konsertens höjdpunkter!

Moa Karlsson öppnade sin del av konserten med en fin tolkning av  Che farò senza Euridice ur Glucks Orfeus och Evrydike och Line Juul Andersen sjöng Octvians aria Wie du warst!Wie du bist! från Richard Strauss Rosenkavaljeren.

Synnöve Ekström imponerade som Susanna i Figaros bröllop tillsammans med Emil Lundqvist´s Figaro och som Louise ur Charpentiers numera sällan spelade verk med samma namn.

Det var en utmärkt konsertupplevelse och av den förväntade tröttheten efter nattflygningen hem från San Francisco märktes inte mycket! Du kan läsa mer om programmet på Malmö Opera´s hemsida här