Näktergalen av Igor Stravinsky på Operan – synopsis

Näktergalen av Igor Stravinsky på Operan - synopsis

Näktergalen av Igor Stravinsky på Operan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Igor Stravinskij|Text: Igor Stravinskij och Stephan Mitusov efter H.C. Andersens saga

Libretto

Premiär

Uruppförande: Paris, Grand Opéra 26 maj 1914. Svensk premiär: Stockholms kammaroperaverkstad våren 1977.Sett föreställningen: 16.3.2008 Kungliga Operan Stockholm

Akt I

I månskenet minns fiskaren näktergalens underbara sång. Plötsligt hörs den åter sjunga lika vackert som vanligt. Samma kväll har kammarherren och de andra från den kinesiske kejsarens hov bett den lilla kokerskan att visa dem näktergalen i skogen. De misstar sig och tror att näktergalen först är en råmande ko och sedan en kör av kväkande grodor. Till sist kommer näktergalen till dem. Kammarherren, som är mycket förvånad över näktergalens anspråkslösa utseende, bjuder in den till hovet för att sjunga.

Akt II

I kejsarens magnifika palats förbereder man den stora festen. Kejsaren förs in och kammarherren presenterar den skönsjungande näktergalen. Med sin sång trollbinder näktergalen hela hovet och kejsaren blir rörd till tårar. Tre japanska sändbud kommer och överlämnar en gåva till kejsaren – en mekanisk näktergal. Medan hovet lyssnar till den mekaniska, försvinner den äkta näktergalen. När kejsaren upptäcker att den är borta lansförvisar han den från kejsardömet för alltid.

Akt III

Kejsaren ligger döende i sin säng. Han plågas av spöken ur det förgångna, som påminner honom om hans goda och onda gärningar, och av Döden själv. För att lindra smärtan kallar han på sina musiker. Den äkta näktergalen återkommer. Genom sin sång lyckas den få Döden att lämna tillbaka kejsarens standar, svärd och krona. Kejsarens krafter återvänder och Döden är besegrad. När hovet inträder möts de till sin stora förvåning av en kejsare som strålar av hälsa.

Related posts

Kommentera