Nästa säsong 2022-2023 GöteborgsOperan

Nästa säsong 2022-2023 GöteborgsOperan Foto: Mats Bäcker, Muhammed Ali

Nya uppsättningar av Brudköpet, Hoffmanns äventyr, Don Pasquale och Nabucco. Sverigepremiärer för Die schweigsame Frau och Det var en gång på Grand Hôtel. Efterlängtad nypremiär av hyllade La bohème och Rigoletto och urpremiär för barnoperan Sandvargen. Och äntligen premiär för uppskjutna och storslagna Cabaret. Och mycket, mycket mer.Här är GöteborgsOperans säsong 2022/2023.

Nästa säsong 2022-2023 GöteborgsOperan

HENNING RUHE, KONSTNÄRLIG CHEF  OPERA/DRAMA:
När jag tittar på vår kommande säsong blir jag otroligt stolt över vad vi erbjuder publiken och jag hoppas att de känner som jag: ”wow, jag vill se allt”! Säsongen är fylld av unika upplevelser, rik och varierad, med guldkorn för alla. En stark röd tråd löper genom hela säsongen: Hur väljer vi den människa vi vill dela vårt liv med, och hur fria är vi i det valet? Vissa av huvudpersonerna styrs tydligt av samhällets regler och närståendes förväntningar. Här hittar vi till exempel  Rigoletto  och de arrangerade äktenskapen i  Brudköpet ,  Don Pasquale  och  Die schweigsame Frau. Andra styrs av jakten på det romantiska idealet, som perfektion i  Hoffmanns äventyr  eller den avslappnade charmen i  La bohème , eller jakten på makt, som i  Nabucco . Även i säsongens två musikaler,  Cabaret  och  Det var en gång på Grand Hôtel, balanserar människorna på gränsen mellan det fria valet och samhällets förbehåll. Vår magnifika orkester får ta lite extra plats i konserter med musik av Alfvén, Sibelius, Tjajkovskij och en ny satsning på unga dirigenter. Och det fantasisprudlande barnet i den nyskrivna operan Sandvargen, där stora filosofiska frågor får liv för en ung publik, hjälper oss att förstå världen lite bättre. Något både vi och säsongens huvudpersoner behöver.

OPERA OCH MUSIKAL

BRUDKÖPET
Opera av Bedřich Smetana. Regissören Mellika Melouani Melani tar ett nytt grepp på denna tjeckiska nationalromantiska opera med hjälp av punkig kärlek, starka drifter och våldsam revolt mot normernas tvång. Är det en samhällskritisk romantisk komedi eller en absurd relationstragedi? Sprudlande, explosiv och sentimental med romantiska arior, livliga körpartier, tjeckisk folkmusik, dansare och cirkusartister.
Premiär 17 september 2022.

CABARET: Willkommen, bienvenue, welcome – äntligen får Konferencieren hälsa välkommen till Kit Kat Club!

Musikalen Cabaret hade planerad premiär hösten 2020 men fick aldrig möta publik på grund av pandemin. Nu får vi äntligen kliva in i ett myllrande Berlin under den bräckliga Weimarrepublikens slutskede. Den som vill – och lyckas knipa en av platserna – kan uppleva den storslagna musikalen från publikplatser på scen. Regi James Grieve. Dirigent David White. Musikal av Fred Ebb, John Kander och Joe Masteroff. Svensk översättning av Rikard Bergqvist.
Premiär 1 oktober 2022.

HOFFMANNS ÄVENTYR
I regissören Krystian Ladas nya uppsättning av Jacques Offenbachs fantasiopera har Hoffmanns älskade Stella lämnat honom. Han tar ett par glas för mycket och förlorar sig i minnen. I sorgen över uppbrottet flyter verklighet och fantasier samman. Kerstin Avemo gestaltar samtliga tre kvinnor som Hoffmann älskat och förlorat, kvinnor som samtidigt är aspekter av en och samma kvinna. Rollen som Hoffmann delas av tre tenorer i olika åldrar. Joachim Bäckström gestaltar den medelålders Hoffmann som ser tillbaka på sitt liv. Dirigent: Sébastien Rouland.
Premiär 26 november 2022.

DIE SCHWEIGSAME FRAU
Sverigepremiär för Richard Strauss komiska opera från 1935, ”Den tystlåtna kvinnan”, fylld av musikalisk kraft, stora ensembler och stillsam eftertanke. Handlingen är inspirerad av commedia dell’arte och så gott som identisk med den i Donizettis Don Pasquale, som spelas på turné i Västra Götaland. Dirigent Yoel Gamzou. Barrie Koskys färgglada uppsättning från Bayerische Staatsoper i München hade premiär 2010.
Sverigepremiär 4 mars 2023.

DON PASQUALE
Opera av Gaetano Donizetti. Intrigen – de unga lurar de äldre och kärleken segrar – känns igen från otaliga operor (bland annat Strauss Die schweigsame Frau, som också spelas på GöteborgsOperan denna säsong). För regin står Annika Lindqvist. I denna uppdaterade Don Pasquale har titelfiguren fastnat i 1980-talet medan Norina är en självständig kvinna av i dag.
Premiär 8 mars 2023 på Lilla scenen. Därefter på turné i Västra Götaland.

DET VAR EN GÅNG PÅ GRAND HOTEL
Sverigepremiär för Paul Abrahams svängiga musikalkaramell med 1920-talets drömmar om rikedom, flärd och kärlek. Färgsprakande dansscener med stepp, showjazz, tango, menuett, barbershop och slapstick à la pilsnerfilm. Regi Mirja Burlin. Ny svensk översättning av Fredrik Fischer och Linnea Sjunnesson.
Sverigepremiär 22 april 2023.

NABUCCO
Giuseppe Verdis klassiska opera – med hitlåten ”Fångarnas kör” – är en våldsam berättelse om frihetslängtan, förtryck och försoning. Det italienska teamet med regissör Jacopo Spirei i spetsen placerar den bibliska berättelsen om kung Nebukadnessar i nutid, där ett förtryckt folk revolterar mot sina tyranner. Den italienske dirigenten Giancarlo Andretta återvänder till GöteborgsOperan för att dirigera Verdis genombrottsopera. I titelrollen ser vi Mats Persson.
Premiär 20 maj 2023.

ÅTERKOMSTER
Dessutom nypremiärer av Puccinis hyllade La bohème ”Tårfyllt vackert” (SR Kulturnytt), ”Det är storartat” (Expressen), ”Bjuder på magi” (DN) 21 januari 2023, och Verdis älskade Rigoletto 28 augusti 2022.

LÄS MER

Operalogg