New York – en reseberättelse i sex delar – del 2

Guggenheims Museum

New York – en reseberättelse i sex delar – del 2

Måndagen började med en busstur till Harlem, men först gick vi av på västra sidan av Central Park och så promenerade vi genom parken för att nå dagens första mål Guggenheims ett konst muséeum på Femte Avenuen. Det var en mycket intressant besök, även om vi naturligtvis valde fel genom att gå upp från bottenplanet till högsta våningsplanet och ner, men naturligtvis skulle vi ha tagit hissen upp och gått ner. Det kommer vi nog att göra vid vårt nästa besök.

Här passade vi också på att köpa ett New York City Pass, vilket gjorde vår vistelse i “The Big Apple” oändligt mycket enklare framförallt genom att vissa köer avkortades rejält. Detta gällde framförallt på färjan till Statue of Liberty/Ellis Island, men också Metropolitan Museum of Art och The Museum of Modern Art (MOMA)Dessutom skulle vi spara 65$ per person, men det är jag kanske mer tveksam till om vi verkligen gjorde.

Efter besöket på Guggenheims gick vi tvärs igenom Central Park där vi stannade till vid minnesmonumentet över John Lennon, signerat Yoko Ono. Vi stannade också till vid the Dakotas, det huskomplex längs Central Park där John Lennon bodde och där han sköts ihjäl av en vettvilling.

Efter uppehållet i Central Park fortsatte vi bussresan upp till Harlem och bland annat passerade vi en kyrka, den enda kyrka som jag känner till, som innehöll ett parkeringsgarage, men så var det också Rochefeller som hade bekostat bygget.

Väl framme i Harlem vid 125th Street bestämde vi oss för att äta en sen lunch på Manna´s Restaurang, dvs inte där vi ursprungligen hade tänkt oss, eftersom den hade stängt ett par veckor på grund av att de inte hade betalat elräkningen, men de hade ytterligare en restaurang nästan i hörnet av 5th Avenue och 125th Street. På så sätt fick vi en liten promenad rakt genom Harlem. Maten serverades, dvs man fick själv plocka till sig den i en plastbunke och den åts med plastbestick, men det är det vanligaste sättet att inta sina måltider i New York om du inte väljer att äta på restaurang. Maten var helt OK och jag kan rekommendera Manna´s.

Klockan hade nu blivit ganska mycket så nu fick vi skynda oss tillbaka till hotellet för på kvällen skulle jag gå på Metropolitan Opera.

Övriga i sällskapet hade bett om att bli befriade för att de ansåg att ett operabesök var mer än tillräckligt. Tyvärr hade jag missuppfattat tiden så vi stressade tillbaka till hotellet helt i onödan och jag bestämde mig för att ta en taxi till Metropolitan Opera vid Lincoln Plaza. Jag hade ursprungligen planerat att åka subway de två eller tre stationer som det handlade om, men i all brådska lyckades jag inte hitta rätt tunnelbanenedgång och eftersom jag hade fått besked om att jag måste räkna med en timmes kötid innan jag kunde få ut biljetten. Det var ingen kö och jag fick istället en- och en halvtimme på mig att beundra huset innan föreställningen började.

Mer om min operaupplevelse kan du läsa här.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Related posts

Kommentera