Nibelungens ring på 65 minuter med Hovkapellet

Nibelungens ring på 65 minuter med Hovkapellet

Nibelungens ring på 65 minuter – ny CDinspelning från Hovkapellet The Ring – an orchestral adventure Kungliga Hovkapellet Arr: Henk de Vlieger Dirigent: Lawrence Renes BIS – 2052 |SACD

Nibelungens ring på 65 minuter med Hovkapellet

Det är Wagnerår i år dvs det är snart slut på firandet, men för en månad sedan gav Hovkapellet  ut en ny cd-inspelning av  Richard Wagners teatrologi – Nibelungens ring eller mer korrekt uttryckt några symfoniska delar av de fyra ingående delarna.

Det är en inspelning som bygger på Henk de Vlieger´s    orkesterarrangemang  av   “Ringen” . Det   har gjorts ett flertal inspelningar av denna typ, men för min del är det första gången jag kommer i kontakt med en liknande  inspelning.

Själv är jag mycket förtjust i Wagners musik, men dock utan att kunna beteckna mig som wagnerian.  Sedan ett tjugotal år tillbaka lyssnar jag nästan dagligen på operamusik och under min aktiva tid i arbetslivet brukade jag lyssna på första akten på väg till jobbet och andra akten på väg hem. Detta gjorde att jag för det mesta var på gott humör både när jag kom till jobbet och inte minst när jag kom hem. Sedan flera år tillbaka är jag pensionär, ett förhållande som gör det möjligt för mig att styra min tid, nästan helt efter behag.

Det blev avlyssning av alla mina cd-skivor men med undantag av, Den flygande holländaren, lyssnade jag aldrig på Wagners musik i bilen. Detta väntade jag alltid med att göra tills jag var hemma i favoritfåtöljen.

Numera när jag har tillfälle brukar jag lyssna på Nibelungens ring i sin helhet. Det sker då frun är på tjänsteresa till kungliga huvudstaden och särskilt lämpliga dagar är då när hon åker med 5-tåget då jag brukar gå upp direkt och börja avlyssningen efter att hon har åkt i väg.

Vanligtvis har  jag lyssnat klart  omkring vid klockan 22:00. Det finns fyra kompletta inspelningar i  min samling  och favoritinspelningen är den med Karl Böhm inspelad 1967 i Bayreuth, som jag växlar med James Levine och Metropolitan Opera Orchestra and Chorus.  Solti´s berömda och erkända inspelning  står i hyllan och samlar damm.

Det är en helt fantastiskt vacker och magisk musikalisk upplevelse och  redan med inledningen av förspelet i Rhenguldet  förflyttas jag direkt in i handlingen och vidare till Valkyrian och Siegfried. Avslutningen i Götterdämmerung som upptar nästan halva tiden av cd:ns  tid, men så ligger ju  också Wagners mest underbart vackra symfoniska musik just här, men urvalet hör  som helhet till det mest njutbara av Wagners orkestermusik.

Det är Kungliga Hovkapellet som leder mig in i denna underbara musik och jag uppfattar nyanser i musiken som jag annars saknar möjlighet till att uppfatta  när jag sitter i salongen på Kungliga operan. Det har naturligtvis säkert att göra  med att jag nu helt kan koncentrera mig på att lyssna på musiken hemma i favoritfåtöljen, men samtidigt vill jag ju ändå understryka att Nibelungens ring som helhet skall avnjutas av en orkester i toppform, som nu är fallet, men också av sångarinsatser scenisk gestaltning  och scenografiska lösningar och allt annat som hör till en stor operaupplevelse.

Henk de Vlieger´s arrangemang av musiken betraktar jag som en stor musikalisk upplevelse som jag ju dessutom kan lyssna på gång  på gång utan att ta tiden från annat viktigt och intressant i dagens  musik- och operavärld.

Till dig som funderar på vad som kan vara en lämplig julklapp till en operaälskare rekommenderar jag denna fina inspelning av Hovkapellet.

Läs mer