Nibelungens ring på Den Kongelige Opera 2006

Nibelungens ring på Den Kongelige Opera 2006

Wagners väldigaste verk är ”Nibelungens ring”. Detta jätteprojekt består av fyra operor med en sammanlagd musiktid på ca 16 timmar! De fyra delarna heter ”Rhenguldet”, ”Valkyrian”, ”Siegfried” och ”Ragnarök”. Helst ville Wagner att man alltid skulle spela alla fyra operorna i denna cykel sammanhängande under några dagars tid. Det var för att kunna uppföra ”Ringen” på detta sätt som han skapade sin festspelsteater i den lilla staden Bayreuth norr om Nürnberg. Teatern byggdes med hjälp av oerhört frikostiga donationer från kung Ludwig II av Bayern. I sin iver att hjälpa idolen Wagner tömde kungen nästan den bayerska statskassan.

Nibelungens ring på Den Kongelige Opera 2006

I veckan har jag upplevt  den efterlängtade premiären av Nibelungens Ring. Dronningen var också där. Det var flera fantastiska kvällar som började med Rhenguldet och Valkyrian dagen efter och även om jag är ganska trött, så var de  absoluta höjdpunkterna Valkyrian, med Eva Johansson som Sieglinde och Iréne Theorin som Brünnhilde.

Siegmund sjöngs av Stig Fogh Andersen, men egentligen skulle den ha sjungits av Poul Elming. Jag har inget emot Stig Fogh Andersen, men det hade varit bättre om Poul Elming inte hade blivit sjuk.

I fredags fortsatte Ringen med Siegfried. Det är kanske den tråkigaste delen men tredje akten var mycket bra, bättre än förväntat.

I går söndag var det så dags för sista delen, Ragnarok som danskarna kallar den för. Götterdammerung enligt Wagner. Det var en helt fantastisk upplevelse, enligt min uppfattning är det den bästa delen av Ringen, även om 1:a akten i Valkyrian bjuder på mycket vacker musik.

Slutscenen är både vacker och inger ett visst hopp om framtiden, med en levande baby i armarna på Brünnhilde som sjöngs av Iréne Theorin.

Det är första gången som jag har upplevt bifallsyttringar av det slaget som jag har gjort nu under två kvällar. Starka bravorop med ihållande fotklapper och stampningar!

Sista kvällen avtackades orkestern för en fantastisk insats genom att alla musikerna gick upp på scenen.Det var dom väl värt.

Avtackades gjordes även laget bakom min största operaupplevelse; nämligen Kasper Bech Holten, Marie i Dali, Steffen Aarfing, Jesper Kongshaug och Henrik Engelbrecht.

Om du är intresserad av en stark upplevelse passa på att köpa biljetter.Det lär finnas kvar biljetter till de tre återstående paketen av Nibelungens ring.

Om föreställningen

Nibelungens ring på en vecka 2006

Upphovspersoner

Musik och text: Richard Wagner

Team

Dirigent: Michael Schönfeldt
Regi: Kasper Bech Holten
Mari i Dali
Steffen Aarfing
Jesper Kongshaug
Dramaturg: Henrik Engelbrecht

Medverkande

Iréne Theorin
Stig Fogh Andersen
Eva Johanson

Läs mer