Nice operastad i Frankrike

Orchestre Philharmonique

Nice operastad i Frankrike

Nice ; niçois  är en stad belägen i sydöstra Frankrike, i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur vid Medelhavskusten och Franska rivieran. Orten benämndes tidigare “Nissa” på svenska, men numera är “Nice” den dominerande namnformen. Det är också en fråga om man talar om stadskärnan (Nissa) eller storstadsområdet (Nice). Den gamla statsgränsen till Frankrike (före 1860, före Italiens enande) låg i floden Var, precis bortom nuvarande flygplatsen och befolkningen var då italiensk (idag officiellt 1,3%, men det talas inte sällan en hel del italienska i butikerna).

Staden täcker en yta av 71,91 kvadratkilometer, och befolkningen uppgick till 348 721 invånare år 2007.  Nice räknas som centrum för den Franska rivieran. Där ligger bland annat regionens största internationella flygplats. Det sammanhängande storstadsområdet hade en beräknad folkmängd av 927 000 invånare år 2007, vilket täcker en yta på 721,08 kvadratkilometer och omfattar bland annat Antibes och Cannes.  Nice ligger i departementet Alpes-Maritimes som i stora drag stämmer överens med det historiska grevskapet Nissa (Comté de Nice) i hertigdömet Savojen.

Den 11 december år 2000 skrev EU:s ledare under ett fördrag i Nice, det så kallade Nicefördraget.

Staden har medelhavsklimat. Sommaren varar sex månader, från maj till oktober, men kan mycket väl i april och november överstiga 20°C. Vintern är mild med medeldagstemperaturen 13.4 °C och 5.8 °C på natten mellan december och februari. Det kan regna mycket, särskilt sista kvartalet. Det är snö för skidåkning i Isola från jul till april, de andra orterna lite kortare.

 

SvD i Nice

Opéra de Nice

 

Related posts