Nicholas Cleobury brittisk dirigent född 1950

Nicholas Cleobury brittisk dirigent född 1950

Nicholas Cleobury studerade för Sir Adrian Boult och har varit assistent till bland andra Bernstein, Boulez och haitink. Han har varit konstnärlig ledare för Britten Sinfonia, som är Storbritaniens mest spännande nya kammarorkester. Han har dirigerat flertalet orkestrar i Storbritannien, från the Royal Philharmonic och Philharmonia till English Chamber Orchestra runt om i riket från Hallé i Manchester, Royal Liverpool Philharmonic och the Northern Sinfonia till Royal Scottish National, Ulster Orchestra och Scottish Chamber Orchestra. Han har också dirigerat många av de stora orkestrarna i Europa, bl a BRT Filharmonin och Belgiska Nationalorkestern i Belgien, Danmark och Åbo i Finland, Radiosymfonin i Holland med flera.

Nicholas Cleobury brittisk dirigent född 1950

I Sverige har han dirigerat symfoniorkestrarna i Malmö och Göteborg. Han har även dirigerat opera bl a på de engelska och walesiska nationaloperorna, Opera North och Glyndebourne lika väl som vid festivalerna i Aldeburgh, Camden och Orkney. Han har även dirigerat i Paris, Kanadensiska Operan, Staatsoper i Hamburg och vid GöteborgsOperan och Kungliga Operan i Stockholm. Han är ständigt återkommande gästdirigent vid operan i Zürich.
Han var chefdirigent vid Royal Academy of Music Opera i London mellan 1981-88 och vid Broomhill mellan 1990-94 – här dirigerade han Jonathan Millers produktion av Ariadne auf Naxos. Han har en särskild passion för Mozart men har en bred repertoar från Monteverdi till samtida operaverk.

Glyndebourne Operafestival

Performances

Chorus Master / Don Giovanni, 08 August 1977 at Royal Albert Hall, London view performance details

Chorus Master / Cosi fan tutte, 09 August 1978 at Royal Albert Hall, London view performance details

Chorus Master / La fedelta premiata, 15 August 1979 at Royal Albert Hall, London view performance details

Fidelio, 27 September 1979 at Glyndebourne view performance details

Fidelio, 29 September 1979 at Glyndebourne view performance details

Fidelio, 27 October 1979 at Theatre Royal, Nottingham view performance details

Read more