Nicholas Cleobury dirigent

Nicholas Cleobury  dirigent

Han studerade för Sir Adrian Boult och har varit assistent till bland andra Bernstein, Boulez och haitink. Han har varit konstnärlif ledare för Britten Sinfonia, som är Strorbrittaniens mest spännande nya kammarorkester. Han har dirigerat flertalet orkestrar i Storbritannien, från the Royal Philharmonic och Philharmonia till English Chamber Orchestra runt om i riket från Hallé i Manchester, Royal Liverpool Philharmonic och the Northern Sinfonia till Royal Scottish National, Ulster Orchestra och Scottish Chamber Orchestra. Han har också dirigerat många av de stora orkestrarna i Europa, bl a BRT Filharmonin och Belgiska nationalorkestern i Belgien, Danmark och åbo i Finland, Radiosymfonin i Holland med flera.

I Sverige har han dirigerat symfoniorkestrarna i Malmö och Göteborg. Han har även dirigerat opera bl a på de engelska och walesiska nationalopererna, Opera North och Glyndebourna lika väl som vid festivalerna i Aldeburgh, Camden och Orkney. Han har även dirigerat i Paris, Kanadensiska Operan, Staatsoper i Hamburg och vid GöteborgsOperan och Kungliga Operan i Stockholm. Han är ständigt återkommande gästdirigent vid operan i Zürich.

Han var chefdirigent vid Royal Academy of Music Opera i London mellan 1981-88 och vid Broomhill mellan 1990-94 – här dirigerade han Jonathan Millers produktion av Ariadne auf Naxos. Han har en särskild passion för Mozart men har en bred repertoar från Monteverdi till samtida operaverk.

Länktips

Wikipedia about Nicholas Cleobury

Artist Management for Nicholas Cleobury

Opera Omaha about Nicholas Cleobury

Nicholas Cleobury´s web-site

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts