Nikola Matisic tenor utbildad i London

Nikola Matisic tenor utbildad i London

Nikola Matisic är född i Stockholm. Efter diplomutdelning på Royal Academy of Music i London och Masterexamen från Operaakademien i Den Haag turnerade han med flera operasällskap i roller som Horace i La Columbe, Scaramuccio i Ariadne auf Naxos, Tebaldo i I Capuleti ei Montecchi, Turiddu i Cavalleria Rusticana, L´Arithmetique i L´enfant et les sortilèges. På Vadstena-Akademien gjorde han titelrollen i operan Demofoonte.

Nikola Matisic tenor utbildad i London

2005 anställdes Nikola Matisic som Young Artist The Jette Parker Young Artist Programme på Royal Opera House Covent Garden i London, där han haft förmånen att arbeta med tunga branschnamn som Antonio Pappano, Sir Charles Mackerras, Bernard Haitink och regissörer som Richard Jones,David McVicar, Christof Loy och Eiijah Moshinsky.

Här har han utöver konserter, media- och promotionframträdanden uppträdde i flera roller. Debuten på Royal Opera House ägde rum våren 2006 då han ersatte insjuknade Rolando Villazón som Lenskij i Eugen Onegin. Då Nikola Matisic är mycket aktiv inom fysisk teater, med erfarenhet från tävlingsdans, kampsport och mim, har han fått två specialskrivna roller, den komiska rollen Ivan i Ärret av Paula af Malmborg Ward i Vadstena-Akademiens regi samt den helkoreograferade rollen Narcissus i Echo & Narcissus av Stuart Macrae och Katie med Royal Ballet, London, och ROH2. Nikola Matisic är numera återkommande solist på Royal Opera House i London.

I Sverige har han gjort Camille i Glada änkan på Folkoperan i regi av Susanne Osten. Lenskij i Eugen Onegin och Alfredo i La traviata på Den Nye Opera i Bergen, Tamino i Trollflöjten på Opera Hedeland, Danmark och Tom Rakewell i Rucklarens väg på Malmö Opera- och Musikteater.

Han har sjungit titelrollen i Gounod´s Faust på Folkoperan och Lenskij på Den Norske Opera i Oslo. Han har tidigare sjungit Lenskij i Eugen Onegin och Kudrjasj i Katja Kabanova på GöteborgsOperan. Senast har han gjort Narraboth i Richard Strauss Salome på GO

Nikola anlitas ofta även som konsertsolist; nyligen kunde Malmöpublik uppleva Nikola i Mozarts Requiem med Malmö Symfoniorkester.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Eugen Onegin Lenskij GöteborgsOperan 4.4.2008
Katja Kabanova Kudrjasj GöteborgsOperan 26.4.2009
Rucklarens väg Tom Rakewell Malmö Opera  9.9.2010
Salome Narraboth GöteborgsOperan 10.9.2011

Läs mer