Nils Gustén bas på väg upp

Nils Gustén bas på väg upp

Nils Gustén är en bas eller en så kallad basso cantante, som examinerades från Operahögskolan i Stockholm, där han tog en kandidatexamen våren 2015. Innan dess hade han utbildat sig vid Kulturama och Vadstena folkhögskola. I sommar blir det Figaros bröllop på Läckö

Nils Gustén bas på väg upp

Efter sin examen har Nils varit flitigt anlitad på operascener runt om i Norden och Europa, tex Köpenhamnsoperan, Stockholmsoperan, Malmö Opera och Opéra de Rouen för att nämna några. Han har castats i roller som Leporello (Mozart), Il Turco (Rossini), Colline (Puccini), Der Todt (Ullmann), Osmin (Mozart) med flera.

Även som konsertsångare har Nils gjort ett avtryck i branschen, bland annat i verk som Verdis och Mozarts requiem, Haydens Skapelsen, Bachs Matteuspassion och Rossinis Stabat Mater.

Även som recitatör har hans mörka fylliga berättarstämma nyttjats senast i Schönbergs Kol Nidre.

Nils spenderar nuvarande säsong på Malmö opera som Zuniga i Carmen och till våren på Operaverkstan i rollen som Bedron i Komedi på en bro. En avstickare till Frankrike däremellan för att fullborda turnén som Osmin i Enleveringen ur Seraljen på Opéra de Reims. Läckö slott blir ett kärt återseende till sommaren där Nils gör rolldebut som titelrollen i Figaros Bröllop.

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
SilverskeppetBröllopssalen på Vadstena slott20.7.2014
SilverfågelnEnsembleVattnäs Konsertlada11.7.2015
Döden säger nejDödenMalmö Opera12.4.2017
En turk i ItalienSelimLäckö slottsopera16.7.2017
Carmen på en lastbilZunigaMalmö Opera25.8.2018
Figaros & Susannas bröllopFigaroLäckö slottsopera14.7.2019

Läs mer