Nixon in China en formidabel upplevelse på Operaen

Johan Reuter som Richard Nixon foto: Camilla Winther Johan Reuter som Richard Nixon foto: Camilla Winther

Nixon in China är den första operan som handlade om då levande personer.Operan handlar om Nixons besök i Peking, fem dagar i februari 1972. Det är ingen politisk opera utan det handlar i grunden om ett möte mellan två kulturer. Enligt librettisten är det en “heroisk” opera som visar hur moderna myter uppstår.

John Fulljames version av John Adams Nixon in China hade häromdagen Danmarkspremiär och det blir den tredje uppsättningen som jag har upplevt av verket. De två tidigare uppsättningarna först från Metropolitan Opera i New York och senast Kungliga Operan har båda varit fantastiska operaupplevelser och med de bästa solisterna och välrenommerade orkestrar och dirigenter. I New York dirigerades föreställningen av kompositören själv, John Adams

Premiären blev en fantastisk operaupplevelse, musikaliskt, sceniskt och vokalt och med en ändamålsenlig scenografisk lösning och utmärkt användning av videografik. På ett plan i centrum på scenen sågs den allerstädse närvarande Lars Halby som spindeln i nätet.

Den Kongelige Operakören medverkade som vanligt till att göra verket full rättvisa, med en koreografisk, scenisk vokal upplevelse! Tillsammans med en  dynamisk och kraftfull regi som ytterligare förstärkte upplevelsen.

Musikaliskt kändes det som att chefsdirigenten Alexander Vedernikov tillsammans med Det Kongelige Kapel helt hade musiken i sin hand .  Det var lättlyssnat, suggestivt för att inte skriva hypnotiskt med många olika stilarter inblandade.

Sluttakterna visade, att oavsett alla olika musikaliska influenser, så behärskade kompositören det tillfullo med pricken över i:eet genom den operaliknande musikaliska avslutningen av närmast scenromantiskt snitt.

En av föreställningens absoluta höjdpunkter är revolutions-baletten i andra akten, men det gäller att  betrakta det  som en exposé av det kinesiska folkets strävande och öde uttryckt i en grym dans.

Även om det lät mycket bra musikaliskt  så är det sångarinsatserna som kommer att stanna kvar i minnet hos mig under lång tid. Förståelsen av handlingen underlättades genom att sångarna sjöng på engelska. Mao´s tre sekretare, Hanne Fischer, Kari Dahl Nielsen och Johanne Bock lyckades väl att förstärka de kvinnliga insatserna både sceniskt och vokalt.

Sarah Tynan gjorde en en utomordentlig insats såväl sceniskt som vokalt som Pat Nixon och det är en kraftfull och mycket njutbar sopranstämma som bor där!

Sofie Elkjaer Jensen som Mao Tse Tungs maka gjorde den andra stora kvinnliga insatsen och det var ingen tvekan om vem det egentligen var som bestämde både i äktenskapet och rent politiskt i alla fall i föreställningen! Stark och gedigen insats på alla plan och med alla höjdtoner och koloraturer på plats med Sofie Elkjaer Jensen!

Bland kvartetten av herrar så  imponerade tre av huvudrollsinnehavarna Johan Reuter, som Nixon och David Kempster som den kinesiske värden Chou – En – Lai och Arnold Bezuyen som ordförande Mao Tse- tung, som för övrigt bara önskade prata filosofi med den amerikanske presidenten.

Det är en stark handling och det sjöngs på engelska så det går inte att skylla på bristande kunskaper som när det sjöngs  i det vanligaste operaspråket, italienska. Musiken är nästan filmisk, med operamässiga inslag, men är ytterst lättillgänglig så missa inte detta tillfälle!

Sammantaget blev detta en formidabel operaupplevelse och det är en upplevelse som jag gärna rekommenderar vidare till både ovana och vana operabesökare, men framförallt till morgondagens publik, de unga och de som särskilt jagar egen tid.

Om föreställningen

Dansk premiär 12 maj 2019 på Operaen på Holmen

Upphovspersoner

Musik: John Adams.Libretto: Alice Goodman

Kreativt team

Musikalisk ledelse: Alexander Vedernikov
Regissör: John Fulljames
Scenografi-och kostymdesign: DickBird
Koreograf: JohnRoss
Ljusdesign: Ellen Ruge
Ljuddesign: Cameron Crosby
Videodesign: Will Duke

Medverkande

Richard Nixon: Johan Reuter
Pat Nixon: Sarah Tynan
Henry Kissinger: ZacharyAltman
Mao Tse-tung: Arnold Bezuyen
Chiang Chíng: Sofie Elkjaer Jensen
Förste sekreterare: Hanne Fischer
Andre sekreterare: Kari Dahl Nielsen
Tredje sekreterare: Johanne Bock

Dansare  

Wei-Wei Lee, Shelley Eva Haden, Maja Furness, Caitlin Taylor, Camille Giraudeau, Laureline Epaulard, Amalie Sabrine Laudikos

Statister

Amanda Maag Arenbrandt, Lars Halby

Läs mer