Nixon in China – Metropolitan till FHP – synopsis

Nixon in China
Nixon in China

Nixon in China – Metropolitan till FHP – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: John Adams|Libretto:  Alice Goodman

Libretto

Här har du en länk till librettot till Nixon in China In English

Premiär

Världspremiär: Houston Grand Opera, October 22, 1987. Sett föreställningen på Biograf Spegeln

Produktionsteam

|Regissör: Peter Sellars|Scenografi: Adrianne Lobel|Kostymdesign: Dunya Ramicova|Ljusdesign: James F. Ingalls|Koreografi: Mark Morris|Ljuddesign: Mark Grey|

RollRösttypSångare
Chiang Ch’ingsopranKathleen Kim
Pat NixonsopranJanis Kelly
Mao Tse-tungtenorRobert Brubaker
Chou En-laibarytonRussell Braun
Richard NixonbarytonJames Maddalena
Henry KissingerbarytonRichard Paul Fink

Handlingen utspelar sig i Peking(Beijing), Kina, i februari 1972.

Akt I

Flygfältet utanför Peking: det är en kall, klar och torr morgon måndagen den 21 februari 1972.Grupper från armén, marinen och flygvapnet kantar fältet och sjunger “The Three Main Rules of Discipline and ‘The Eight points of Attention”. Premiärministern Chou En-lai och en liten grupp tjänstemän kliver inpå landningsbanan precis när planet”Spirit of ’76” taxar in. President Nixon stiger av planet. De skakar hand och presidenten sjunger om sina förväntningar och farhågor. En timme senare träffar han ordförande Mao. Maos konversationskonst består av filosofiska visdomsord, oväntade politiska iakttagelser och aforistiska skämt, och allt han sjunger förstärks av hans sekreterare och premiärministern. Det är inte lätt för en västerlänning att stå på sig i en sådan dialog. Efter audiensen hos Mao är alla euforiska på den första kvällens bankett. Presidenten och mrs Nixon lyckas växla ett par ord innan premiärminister Chou ställer sig uppför att hålla kvällens första tal, en hyllning till brödraskapet. Presidenten replikerar och skålar för det kinesiska folket och hoppet om fred. Skålarna avlöser varandra under kvällen, i alltmindre formell ton.

Akt II

Det har fallit snö under natten. På morgonen föses mrs Nixon upp på scenen av sitt följe av guider och journalister. Hon förklarar lite om hur det känns för en kvinna som hon att vara USA:s första dam och tar emot en glaselefant av arbetarna på Pekings glasfabrik. Hon besöker folkkommunen Evergreen och Sommarpalatset, där hon tar en paus i Det långa livets park för att sjunga “This is prophetic!” Sedan åker hon vidare till Ming-gravarna innan solen gar ner.

På kvällen ser paret Nixon ett framträdande av The Red Detachment of Women, en revolutionär balett som Maos hustru Chiang Ch’ing har satt ihop. Baletten väver samman ideologisk rättrådighet med Holyvood-sentimentalitet. Paret Nixon uppskattar det senare de sympatiserar med den förtryckta bondflickan. Det är handlingens enkla dygdighet som lockar dem mest. Detta var inte direkt vad Chiang Chíng hade tänkt sig. Hon sjunger “I am the wife of Mao Tse-tung”, till slut ackompanjerad av kören.

Akt III

Sista kvällen i Peking. All pompa och ståt runt presidentparets besök är över, och huvudaktörerna återvänder till sina respektive sovrum. Nu pratar man om minnen från det förflutna.Mao och hans fru dansar, och paret Nixon återupplever sin första tid som gifta under andra världskriget, när han är stationerad som sjöofficer i Stilla havet. Chou avslutar operan med frågan om något gott har kommit av allt de har gjort.

Bearbetad version av ett synopsis av Alice Goodman

Related posts